Naslovna Zimnica ZIMNICA BEZ KONKURENCIJE: “Džem” od slanine i paradajza

ZIMNICA BEZ KONKURENCIJE: “Džem” od slanine i paradajza

1445
0
Foto: Shutterstock

Špekmez je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične “zimnice”. Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve. Onda kad se ne jede kašikom.
Slanina je nepresušan izvor inspiracije i ona čini svako jelo ukusnijim.

Sastojci

ZA 2 dl džema:

  • 225 g slanine ili pančete
  • 350 g zrelog paradajza
  • malo luka
  • 25 g smeđeg šećera
  • 1 kašika belog šećera
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica slatke dimljene mlevene paprike
  • pola kašike mlevene gorušice
  • pola kašike jabukovog sirćeta
  • prstohvat mrvljenog čilija

Ovaj slani, lepljivi džem ima intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja, oteće vam se i jedan “mmmmm….”.

Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze, npr. volovsko srce. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako treba da odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u dućanima sa začinima i nisu skupa investicija, jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesom.

Džem možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto – u svemu!

Priprema:

Slaninu narežite na tanje trake, pa je prepržite u tiganju dok ne postane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da natrpate tiganj.

Pročitajte i:  Brzo i lako: Paradajz čorba s jajima (VIDEO)

Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti.

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade, pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite lonac.

Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne prokuva, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost mora da ispari i džem mora postati gust i ljepljiv.

Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: volim-meso.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.