Naslovna Zimnica ZDRAVO I LAKO: Konzervirajte voće na jednostavan način, bez upotrebe i jedne...

ZDRAVO I LAKO: Konzervirajte voće na jednostavan način, bez upotrebe i jedne trunčice šećera!!!

4789
0
konzervisanje_voca.jpg

Kod nas se često za proces konzerviranja voća najčešće koristi šećer. Ipak ima i onih koji bi upotrebu šećera želeli da svedu na minimum, a da im u isto vreme voće i za dve nedelje ostane sveže i sočno kao da je sada ubrano. Onda vam preporučujemo sledeću metodu konzerviranja voća.

Ovom metodom mogu se konzervirati celi plodovi trešnje, jagode, šljive, kajsije, komadi ananasa i drugo sveže sezonsko voće. Ovako konzervirano voće u zavisnosti od kvaliteta može da opstane od nedelju dana do dve nedelje.

Izaberite voće koje nije još uvek potpuno zrelo, jer je takav plod čvršći i bolje podnosi ovakav način konzerviranja.

Pažljivo i temeljno operite voće. U zavisnosti od toga koje voće koristite, potrebno je da ga očistite od koštica ili semenki.

Voće stavite u tegle sa većim otvorom na vrhu, ali se postarajte da kupite poklopce sa boljim i jačim sistemom dihtovanja, kako biste sprečili cirkulisanje vazduha. Napunite tegle do vrha.

Pročitajte i: Saveti za čuvanje voća i povrća

Snažno zavrnite poklopac na tegli.

Pročitajte i:  NAJUKUSNIJA ZIMNICA IKADA: Đuveč iz tegle

U manju šerpu sipajte vodu i stavite seno.

U lonac sa vodom i senom potopite vaše tegle, ali tako da se one međusobno ne dodiruju. Seno se stavlja u vodu kako se sprečilo udaranje tegli pri kuvanju što može dovesti do pucanja stakla. Umesto sena može se koristiti i tkanina.

U šerpu dolijte vode skoro do poklopca tegle i zagrevajte vodu dok ne provri. Cilj je da se voda zagreje dovoljno da steriliše voće i tegle, ali i da se pritom voće ne skuva.

Sklonite šerpu sa vatre dok se voda i tegle ne ohlade.

Nakon ovog odložite tegle sa voćem na hladnom i suvom mestu. Voće će biti ukusno i biće kao da je upravo ubrano iz bašte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: agromedia.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.