Naslovna Zimnica Uz ovaj recept zimnica će uvek da vam uspe: Turšija iz bureta

Uz ovaj recept zimnica će uvek da vam uspe: Turšija iz bureta

6141
0
Foto: Shutterstock

Zdrava salata za hladnije dane koju svi vole.

Zapamtite – na 1 litar vode ide 1 g konzervansa!

Sastojci:

zeleni paradajz
kornišoni
šargarepa
karfiol
paprike
4 glavice belog luka
3 korena rena
veza celera
20 g slačice u zrnu
400 g soli
10 l vode
grančice vinove loze

Priprema:
Količina povrća nije određena, a možete ga koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga koje povrće preferirate. Izaberite zdrave plodove, očistite ih i operite dobro. Karfiol iskidajte na krupne komade (cvetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mesta, a paprike zasecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove belog luka, ali ih nemojte ljuštiti.
Ređajte povrće u bure, tako što stavljate po malo od svih vrsta. Odozgo pospite semenom slačice i prekrijte listovima celera. Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije – pomešajte 10 l vode i 400 g soli u posudi i mešajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovom salamurom da dobro pokrije povrće.
Napravite obruč od grančica vinove loze i stavite preko povrća da ga pritisne kada zatvorite poklopac. Ostavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija ne bude spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 nedelje.

Pročitajte i:  Svima omiljeno jelo sa novim ukusom: Gibanica gužvara sa tikvicama

Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat (konzervans) za turšiju u malo salamure iz turšije. Na 1 litar vode ide 1 g sorbata.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.