Naslovna Zimnica Turšija iz bureta

Turšija iz bureta

8497
0
Foto: Shutterstock

Ne postoji osoba koja ne voli turšiju, a kada je pripremite bićete obezbeđeni do proleća. Ukupno treba da imate 10 kg povrća, a vi  po ukusu odredite kog povrća ćete više ili manje kupiti.

Sastojci: 

  • karfiol
  • šargarepa
  • zeleni paradajz
  • kornišoni
  • 4 komada celera – glave i listovi
  • 6-7 glavica belog luka
  • 500 g soli
  • sirće

Priprema:
Na dno bureta sipajte so i lepo pokvasite sirćetom. Prvo stavite šargarepu, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol podelite na velike ružice i dodajte preko šargarepe.

Zatim stavite paradajz i na kraju kornišone. Dok ređate povrće stavljate i krupno isečen celer. Kroz slojeve se stavlja i po jedna glavica belog luka isečena na pola.

Pročitajte i:  Zapečeno povrće - brz i jednostavan obrok koji će osvojiti sva vaša čula (VIDEO)

Krastavčići prvi budu gotovi, zato se stavljaju poslednji. Ako šargarepa dominira, dodaje se 200 g soli dodatno.

Na kraju se od grančica vinove loze plete venac i zajedno sa kamenom se pritiska povrće. Tako odstoji 20 sati i tek drugog dana se preliva vodom i zatvara poklopcem.

Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.