Naslovna Zimnica Slatka zimnica na vašem stolu: Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Slatka zimnica na vašem stolu: Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

8523
0
Foto: Shutterstock

Pratite korake i pripremite sami ukusan zimski slatkiš.

Sastojci:

  • 1 kilogram dunja
  • 800 grama šećera
  • sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema:

1. Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice.

2. Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna.

3. Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate).

4. Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag)

Pročitajte i:  RECEPT ZA DESETKU: Paradajz iz tegle (VIDEO)

5. Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima

6. Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni

7. Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Agromedia

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.