Naslovna Zimnica Najbolji recept za slatku zimnicu: Turšija od krušaka miholjača

Najbolji recept za slatku zimnicu: Turšija od krušaka miholjača

571
0
kruske.jpg
Sastojci:

Kruške miholjače 

Lišće od višnje 

Lišće od vinove loze 

Voda 

1. Krajem septembra (oko Miholja) oberite kruške s peteljkama.

2. Odložite ih na tamno i hladno mesto u slamu, seno ili zob, pazeći da se ne dodiruju.

3. Kad kruške postanu mekane i potamne ispod kore, očistite ih od slame i prašine pa složite u posudu (plastičnu ili staklenu) ređajući red lišća od višnje, red krušaka, red lišća od vinove loze, red krušaka i tako sve do vrha.  Možete koristiti samo lišće od višnje ili samo od vinove loze ili marelica. Svaka vrsta lišća daje posebnu aromu, ali i lekovita svojstva.

4. U posudu nalijte vodu do vrha, kamenom pritisnuti da sadržaj ostane pod vodom i ostaviti barem mesec dana na tamnom i hladnom mestu poput podruma.

5. Kruške su najfinije u januaru iako se već mogu jesti i mesec dana nakon pripreme. 

Izvor: Punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...