Naslovna Zanimljivosti Zašto je hrana u avionu drugačijeg ukusa?

Zašto je hrana u avionu drugačijeg ukusa?

553
0
Foto: Shutterstock

Verovatno ste primetili da je sve što pojedete u avionu bezukusno. Evo šta se krije iza toga.

Istraživači američkog Univerziteta Kornel su primetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju ukusa hrane koju jedemo.

Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa.

Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani “peti ukus” koji mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

“To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, koja putnici često kritikuju”, kažu stručnjaci.

Pročitajte i:  Najbolja i najgora hrana za dijabetičare

Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka aviokompanija primetila je da je među putnicima sok od paradajza podjednako popularan kao i pivo. Sprovedeno je istraživanje, i ispostavilo se da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza.

Međutim, nauka nudi i dodatno objašnjenje – poznato je da sok od paradajza sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na “peti ukus” pa prijatan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja u avionu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.