Naslovna Zanimljivosti Voće i povrće koje bi trebalo svakodnevno da konzumirate

Voće i povrće koje bi trebalo svakodnevno da konzumirate

1861
0
voce_i_povrce_koje_biste_trebali_svakodnevno_da_konzumirate.jpg
Foto: Shutterstock

Predstavljamo preporučene porcije hrane koja može da preporodi vaš organizam.

1. Krstasto povrće kao što su brkoli, kelj, kupus, prokelj, rotkvice, cvekla. Jedna porcija dnevno podrazumeva pola čaše iseckanog brokolija i prokelja.

2. Ostalo povrće: špargla, cvekla, paprika, šargarepa, kukuruz, tikvice, beli luk, pečurke, bundeva, slatki krompir, paradajz. Dve porcije dnevno: Jednu porciju čini jedna čaša svežeg, sirovog povrća, pola čaše sirovog ili kuvanog nelisnatog povrća, pola čaše soka od povrća, četvrtina čaše osušenih pečuraka.

3. Mahunarke: crni pasulj,  prebranac, leblebije, grašak, tofu, humus, sočivo. Tri porcije dnevno: Četvrtina šolje humusa, pola šolje kuvanog pasulja, sočiva ili tofu, ili puna šolja svežeg graška ili sočiva.

4. Bobice: Bilo koje jestivo voće, uključujući grožđe, suvo grožđe, kupine, maline, jagode. Jedna porcija svakodnevno, koju čini pola čaše svežeg ili zamrznutog voća, ili četvrtina šolje suvog.

Pročitajte i:  Šargarepe su narandžaste tek 400 godina

5. Drugo voće, kao što su jabuke, avokado, banane, kajsije, dinja, grejpfrut, smokve, urme, limun… Tri porcije, a u okviru jedne ulazi čaša iseckanog voća, četvrtina čaše suvog.

6. Seme lana: jedna kašika na dan.

7. Orašasti plodovi: Četvrtina šolje dnevno, ili dve kašike putera od kikirikija, badema ili nekog drugog.

8. Začini: Četvrtina kašike kurkume, kao dodatak bilo kom jelu.

9. Integralne žitarice kao što su heljda, prinač, kinoa, testenina. Tri porcije dnevno: Pola čaše kuvanog pirinča ili testenine, jedna čaša žitarica, parče hleba, pola đevreka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.