Naslovna Zanimljivosti DA LI ZNATE: Vitamin B12 poboljšava vaše raspoloženje i neguje vaše telo!?

DA LI ZNATE: Vitamin B12 poboljšava vaše raspoloženje i neguje vaše telo!?

3066
0
vitamin_b12_poboljsava_vase_raspolozenje_i_neguje_vase_telo.jpg

Vegetarijanci i vegani, za razliku od onih koji konzumiraju meso, unose u svoj organizam više antioksidanata i namirnica koji čine da njihova koža izgleda zdravije. Izuzev ovoga, oni svojom ishranom manje utiču na zagađenje planete. Međutim i konzumiranje namirnica koje nisu životinjskog porekla (meso) ima svoje loše strane, a jedna od njih je nedostatak vitamina B12. Testovi su pokazali da oko 68 % vegetarijanaca i 83% vegana, oskudevaju kada je reč o ovom vitaminu. Činjenica je ta da vam on treba, a pogledajte i zašto.

Vitamin B12 utiče na naše raspoloženje tako što ga balansira, poboljšava varenje, čisti organizam od toksina, a neki od znakova manjka istog u organizmu, su sledeći: loše raspoloženje, umor, proređena kosa, neplodnost.

Nažalost, vitamin B12, je jedini vitamin koji ne dobijamo kroz isključivo biljnu ishranu, jer isti proizvode životinje. Ovo naravno ne znači da biste vi trebali da zamenite salatu za biftek. Ukoliko ste vegetarijanac ili možda pesketarian, i jaja i riba su bogati izvori vitamina B12. Ali ako ste vegan, razmotrite vegansku dopunu. Postoji mit da je moguće unositi ovaj vitamin preko algi, fermentisane soje, spiruline. Međutim studije kažu da ove navedene namirnice zapravo poseduju vitamin B12, takozvani kobamid, koji smo stvara potrebu za unošenjem pravog vitamina B12.

Pročitajte i:  OTKRIVAMO: Koju hranu TREBA JESTI, a koju IZBEGAVATI kada ste bolesni

Za vegane koji žele da unose ovaj vitamin, pravi dodatak u ishranu je hranljivi kvasac. Koristi se za pripremu vegetarijanske lazanje bez glutena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.