Naslovna Zanimljivosti Staro tradicionalno jelo: Priprema se na Badnji dan, a jede na Božić...

Staro tradicionalno jelo: Priprema se na Badnji dan, a jede na Božić (RECEPT)

3615
1
jelo.jpg

Tradicionalna jela su najbolja jela, jer uz njih uvek dolaze i lepe uspomene. Verujemo da morate imati malo hercegovačke krvi kako bi vam se ovo jelo dopalo, piše stil.kurir.rs

Osnovni sastojci ćešketa su ječam (može i pšenica) i kokošije meso.

Ako ste se odlučili da spremite ovo jelo, najbolje je da u prodavnici kupite geršlo i po mogućnosti domaću piletinu.

Celo pile isečeno na komade stavite u lonac do vrha napunjen vodom. Pustite da sve provri pa onda smanjite na nižu temperaturu i pustite da se krčka dva do tri sata.

Pile mora da se kuva toliko dok se kosti same ne odvoje od mesa. Tada iz smese pažljivo izvadite svaku košćicu, kao i noge, a onda smesi dodajte geršlu ili žito koje ste predhodno oprali i to oko 400 grama.

Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri toliko dugo dok se pšenica skroz ne raskuva a piletina bukvalno istopi i ukrčka.

Pročitajte i:  Ne bacajte hranu: Uz ove trikove će namirnice duže trajati

U posebnu činiju rastopite 200g putera pa ga lagano izmešajte sa ćešketom. Neko voli da stavi i komade slanine koja će se raskuvati sa piletinom.

Posluživanje: Ćešket se sipa u činije, a tek onda se doda so po ukusu kao i biber. Svakoj činiji se doda kašika domaćeg kajmaka ili pavlake.

Savet plus: Najbolje bi bilo da se umesto pileta kuva kokoška i da se doda domaća slanina. Pošto je nama u gradu dostupno pile, to smo napisali u receptu.

Ne zaboravite da tokom kuvanja, ćešket što češće mešate i to drvenom varjačom.

Jelo može dugo da stoji u frižideru, a po potrebi se dosoljava svima posebno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Savet kako da proverite da li je kuvano. Zahvatite kašikom i bacite na zid. Ako se zalepi, kuvano; ako otpadne, kuvati još. Tako je radio Marko Kraljević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.