Naslovna Zanimljivosti ŠTA JEDU SRBI: Ovo su najčešće spremana jela u Srbiji

ŠTA JEDU SRBI: Ovo su najčešće spremana jela u Srbiji

20171
0
Foto: Shutterstock

Saznajte koja su to najčešće spremana jela u Srbiji i ukoliko nemate ideju šta spremiti za danas, eto ideja.

Srpska kuhinja je hetorogena, iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti.

Može se reći da su presudni uticaji bili vizantijsko-grčki, dakle — mediteranski, zatim orijentalni i austrougarski. Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Sledi lista najčešće spremanih jela u Srbiji, ova lista može služiti i kao podsetnik ukoliko nemate ideju šta da spremite za danas.

Doručak

Doručak je uveden u srpsku ishranu u drugoj polovini 19. veka. Može se nazvati i ranim zdravim obrokom, za koji se serviraju čaj, mleko ili kafa i testo ili hleb sa slaninom, salamom, kobasicama, jajima ili kajmakom.

Tradicionalna jela:

– različite vrste testa (sa punjenjem od sira, džema, mesa), kao što su pogačice , žužu, kifle , paštete , perece , buhtle , pletenice – štapići 
burek
kačamak
popara
proja
sendviči (hleb, buter, med ili džem, kajmak…)
jaja sa sirom , kajgana od jaja , jaja sa slaninom ili čvarcima .

Hleb, peciva i pite

Hleb je jedan od osnovnih sastojaka svakog obroka u Srbiji, može se čak reći da ima svojevrstan ritualni karakter. Tradicionalni pozdrav dobrodošlice je kada se pred gosta iznese hleb i so. Hleb igra veoma važnu ulogu i u religioznim ritualima, čak se smatra i da je greh bacanje ove namirnice, koliko god dugo stajala.

U mnogobrojnim pekarama i radnjama hleb se najčešće prodaje u veknama od 600 grama (bela vekna), ali je sve popularniji i crni hleb, zatim graham i hleb od mešavina brašna od različitih žitarica. Osim hleba, važno mesto u srpskoj kuhinji zauzimaju i različite vrste peciva i pita.

Supe

Postoje dve glavne vrste ovog jela u srpskoh kuhinji: supa (standardna supa) i čorba (supa sa povrćem, parčićima mesa… ) U ovo jelo mogu se dodati rezanci ili knedle . Riblja čorba ili jagnjeća čorba smatraju se delikatesom. Najčešća čorbasta jela:

Pročitajte i:  SLAVIMO BOGOJAVLJENJE: Zamislite želju tačno u ponoć i obavezno uzmite svetu vodicu!

Pasulj (srpska čorba od pasulja)
Čorba od suvog mesa
– Čorba od ječma i sočiva
Čorba od zelja i sira
Čorba od spanaća , koprive ili zelja
Čorba od boranije
Paradajz čorba
Čorba od luka
Ljuta krompir čorba
– Čorba jajaruša
Teleća čorba
Riblja čorba

Glavna jela

U tradicionalna srpska jela spadaju jela sa roštilja, koja su veoma popularna i čine glavnu ponudu u većini restorana. Često se spremaju i kao tzv. fast fud. U ova jela spadaju:

Pljeskavica
Ćevapi
– Vešalica
Kobasica
– Mešano meso
Ražnjići

Ostala veoma popularna jela su

-Teleća glava u škembetu
-Jagnjeća sarmica
Punjene paprike
Gulaš
Đuveč
Karađorđeva šnicla
Musaka
Mućkalica
Paprikaš
Bećar paprikaš
Podvarak
Prebranac
Punjene tikvice
Sarma
-Škembići
Pihtije
Rezanci sa makom
Svadbarski kupus
-Valjušci (flekice) od krompira ili kupusa

Ostala jela od mesa

Čvarci
Slanina
Pršuta, pečenica
Krvavice
Kulen
Sremska kobasica
Viršle
-Švargla

Salate

Ajvar
Ljutenica
Urnebes
Srpska salata
-Šopska salata
Ruska salata
Kiseli kupus

Slatkiši

Alva
Baklava
Kompot
Doboš torta
Krofne
Džam (džem i pekmez )
Slatko
-Kadaif
Knedle (Knedle sa šljivama – ili Gomboce u Banatu)
-Kitnikes
Krempita
Makovnjača
Oblande (Oblatne)
Orasnice
Plazma torta
Palačinke
Princes krofne
Pita od višanja
Salčići
Šampita
Šenokle
Štrudla
Reform torte
Sutlijaš
Tufahije
Tulumbe
Urmašice
Vanilice
-Vasina torta

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opusteno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.