Naslovna Zanimljivosti Sigurno niste znali da ovih 5 namirnica treba da držite u frižideru

Sigurno niste znali da ovih 5 namirnica treba da držite u frižideru

1519
0
Foto: Shutterstock

Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi, dok se drugima značajno produži rok trajanja ako ih držimo u frižideru. Evo koje biste namirnice trebali staviti u frižider (i zamrzivač).

Brašno
Iako ga obično držimo u ostavi, brašno bi nakon kupovine trebalo držati u zamrzivaču 48 sati kako bi se uništile sve eventualne larve i delovi insekata u njemu. Nakon toga brašno treba da stavite u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Ako kutiju ostavite u frižideru, produžićete mu rok trajanja.

Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mestima, odnosno dalje od izvora toplote i svetlosti. Ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili masline držite u ostavi, u frižider biste trebali da stavite sva “osetljivija” ulja poput onih od avokada, semenki grožđa, lešnika, susama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u hladnjak nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.

Pročitajte i:  Farbanje jaja: Trikovi i ideje za savršeno dekorisana uskršnja jaja

Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest meseci do godinu dana. To se vreme udvostručuje ako ih držite u frižideru.

Lanene semenke i semenke od konoplje 
Lanene i konopljine semenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porekla. Reč je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato biste trebali da ih držate u frižideru.

Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakovanju. Ipak, to se vreme utrostručuje ako ih držite u frižideru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.