Naslovna Zanimljivosti Sigurno niste znali da ovih 5 namirnica treba da držite u frižideru

Sigurno niste znali da ovih 5 namirnica treba da držite u frižideru

1476
0
Foto: Shutterstock

Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi, dok se drugima značajno produži rok trajanja ako ih držimo u frižideru. Evo koje biste namirnice trebali staviti u frižider (i zamrzivač).

Brašno
Iako ga obično držimo u ostavi, brašno bi nakon kupovine trebalo držati u zamrzivaču 48 sati kako bi se uništile sve eventualne larve i delovi insekata u njemu. Nakon toga brašno treba da stavite u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Ako kutiju ostavite u frižideru, produžićete mu rok trajanja.

Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mestima, odnosno dalje od izvora toplote i svetlosti. Ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili masline držite u ostavi, u frižider biste trebali da stavite sva “osetljivija” ulja poput onih od avokada, semenki grožđa, lešnika, susama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u hladnjak nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.

Pročitajte i:  Brzo i lako: Sufle sa vlašcem i sirom

Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest meseci do godinu dana. To se vreme udvostručuje ako ih držite u frižideru.

Lanene semenke i semenke od konoplje 
Lanene i konopljine semenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porekla. Reč je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato biste trebali da ih držate u frižideru.

Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakovanju. Ipak, to se vreme utrostručuje ako ih držite u frižideru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.