Naslovna Zanimljivosti Selen – mineral koji vam može spasiti život

Selen – mineral koji vam može spasiti život

3350
0
selen_mineral_koji_vam_moze_spasiti_zivot.jpg

Kao preko potreban za ljudsko zdravlje, selen je otkriven i priznat tek 1970-tih godina.

Odrasli ljudski organizam u proseku sadrži oko 20 mg selena od čega se najviše koncentracije nalaze u eritrocitima, bubrezima, jetri, srcu, slezeni i testisima.

Medicinski gledano, mikroelementi (ili elementi u tragovima) su stvari koje su telu potrebne u izuzetno malim količinama, manje od 50 mg na dan. Manjak tih elemenata s druge strane može uzrokovati ozbiljne fiziološke smetnje.

Pročitajte i Koji mineral vam fali u organizmu

Uloga u organizmu

 U telu, selen je sastavni deo oko 30 poznatih selenoproteina (važni antioksidativni enzimi) i deluje kao antioksidans i štiti mnoge delove tela od oksidativnih oštećenja. Sastavni je deo i tropeptidnog enzima glutation peroksidaze, najvažnijeg antioksidativnog enzima u ljudskom telu. To je enzim koji je neophodan u procesu odstranjivanja hidrogen peroksida iz organizma.

Selen štiti telo od srčanih oboljenja, jača imunitet tela, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsti raka, naročito od raka dojke, želuca, grla i rektuma, štiti telo od toksičnosti teških metala. Usporava starenje i pomaže u borbi protiv artritisa, Chronove bolesti, infekcija respiratornog sistema i mnogih bolesti kože. Ima značajnu ulogu u radu štitne žlezde, pozitivno utiče na mušku plodnost.

Dostupnost selena iz prirode

 Sadržaj selena u hrani zavisi od količine njegove prisutnosti na tlu. Selenom se ne možete jednostavno snabdeti pravilnom ishranom jer tla većine europskih područja uglavnom su jako siromašna selenom. Srednja Europa vodi po manjku selena u tlu. Tako prosečni Europljanin unosi 25 do 48 mikrograma selena prirodnim putem. Prosečni Kanađanin, za razliku od toga, unosi od 100-200 mikrograma. Unos selena u zemljama Europe očigledno je u stalnom opadanju i iznosi manje od preporučenih 65 mikrograma dnevno (European Journal of Clinical Nutrition).

Iz hrane daleko najbogatiji izvor selena su brazilski orasi. Jedan orah može sadržati i do 1000 mcg selena. Osim oraha, najznačajniji izvori selena za čoveka su namirnice životinjskog porekla: iznutrice, posebno bubrezi i jetra, plodovi mora, meso, a nešto slabiji izvor su žitarice i mlečni proizvodi. Voće i povrće sadrže selen u malim količinama, a izuzetak je beli luk koji može sadržati i do 50 puta više selena u odnosu na slično povrće. Osim toga, 10-45% selena gubi se tokom termičke obrade hrane.

 

Najbogatiji izvor selena ( prosečne vrednosti u mg na 100 g hrane ):

 Račići i ribe 0,030

Jaja 0,021

Žitarice 0,019

Meso 0,014

Grašak 0,004

Ostalo povrće 0,004

Voće 0,003

Mleko, sir 0,001

Preporučeni dnevni unos

Najmanji preporučeni dnevni unos selena za odrasle ljude iznosi 55 do 75 mikrograma, u zavisnosti od polu. Muškarcima treba više selena nego žene. U prevenciji i lečenju bolesti preporučuje se od 100 do 200 mcg selena. Budući da je većina Europskog tla danas izuzetno siromašna selenom, najbolje ga je unositi vitaminskim preparatima.

Selen se preporučuje da se uzima zajedno s vitaminom E, jer mu je tada antioksidativni efekat u telu povećan. U nedostatku selena, vitamin E može sprečiti neke od važnih simptoma deficita. Vitamin A takođe pospešuje apsorpciju selena.

Pročitajte i:  Nedostatak selena izaziva OVE tegobe, a da li ga vi dovoljno unosite?

Posledice nedovoljnog i preteranog unosa selena

 Značajniji nedostatak selena u telu povezuje se s kardiomiopatskom bolesti Keshan (povećano srce, oslabljena funkcija srca, javlja se kod dece) i bolesti zglobova Kaschin-Beck (bolest velikih zglobova ili osteoartropatija). Nedostatak selena pronađen je i kod bolesnika koji boluju od side, astme, Donnovog sindroma i psorijaze. Selen je takođe preko potreban za rast i razvoj.

Nedostatak u ishrani najčešće se javlja usled neadekvatne ili jednolične ishrane namirnicama koje ne sadrže dovoljne količine selena, zatim kod nekih vrsta dijeta, kao i kod duge parenteralne ishrane (parenteralna ishrana podrazumeva unos svih potrebnih energetskih i nutritivnih sastojaka u obliku rastvora u krvnim sudovima).

S druge strane preterano konzumiranje selena (unos preko 5 mg dnevno) može prouzročiti opadanje kose, propadanje noktiju i zuba, dermatitis, apatiju i progresivnu paralizu. Akutno trovanje selenom kod ljudi manifestira se simptomima u gastrointestinalnom sistemu i neurološkim znacima: uzrokuje groznicu, ubrzano disanje, gastroenteritis, anoreksiju i smrt. Ali dobro je napomenuti da selen u terapijskim dozama, pa čak ni u dvostruko većim dozama od terapijskih, nije uopšte toksičan.

Pročitajte i Hrana koja vam može spasiti život

Selen i maligna oboljenja

 Selen je jedno od najefikasnijih oružja u odbrani ćelija od raka. Nijedan drugi element u tragovima nije tako delotvoran u prevenciji od raka i kod uništavanja zloćudnih ćelija kao što je selen. U tu svrhu koriste se doza veća od 200-300 mikrograma tj. doze koje se uzimaju za prevenciju.

Selen štiti telo od raka na četiri načina:

 Selen štiti ćelije od oštećenja koja uzrokuju kiseonikovi slobodni radikali. Ti su spojevi veoma reaktivni i stvaraju perokside koji ubrzavaju početni stadijum raka u kojem se stvaraju pretkancerogene ćelije. Selen ublažava mutacijsko delovanje kancerogenih materija, što znači da različite hemikalije, virusi i zračenje uzrokuju manja oštećenja genetskog materijala u ćelijam. Selen sprečava razmnožavanje kancerogenih virusa. Obuzdava deljenje ćelija raka i sprečava njihovo širenje po tkivima.

Selen i srce

 Istraživanja su pokazala da je nizak nivo selena u serumu povezano s rizičnim faktorima koronarne srčane bolesti, npr. povećanim nakupljanjem krvnih pločica, niskim nivoem HDL holesterola i promenama u elektrokardiogramu tokom fizičke aktivnosti.

Osobama s akutnim miokardijskim infarktom često nedostaje selena i vitamina B. I druge antioksidantske supstance poput vitamina A, C i E i minerala cinka mogu zaštiti srce od ishemije i reperfuzijskog oštećenja.

Najbolji rezultati postižu se mešavinom antioksidansa topivih u masti i vodi. Istraživanjima je takođe dokazano da osobe sa srčanim infarktom i aterosklerozom imaju znatnu količinu lipidnih peroksida (oksidiranih masti) u krvi i da bi to mogao biti uzrok problema.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: fitness.com.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.