Naslovna Zanimljivosti SAVETI ZA DOMAĆICE: Koliko dugo koje namirnice smemo da čuvamo u zamrzivaču?

SAVETI ZA DOMAĆICE: Koliko dugo koje namirnice smemo da čuvamo u zamrzivaču?

4195
0
Foto: Shutterstock

Uz pomoć ovih saveta više nećete imati dilemu kad su smrznute namirnice u pitanju.

Koliko hrana može da stoji u zamrzivaču, a da ne postane pretnja za zdravlje ili izgubi na kvalitetu, zavisi od toga o kojoj namirnici je reč.

Ipak, mnogi ljudi ne vode previše računa o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije, normalno, ne mogu da se sete koliko dugo je to već provelo u zamrzivaču.

Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje treba da stavite nalepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvek sigurna za jelo.

Ovaj spisak otkriće vam koliko dugo koje namirnice mogu da budu zamrznute:

Hleb, pecivo i kolači

Pečen hleb i pecivo – 2 do 3 meseca
Nepečen hleb i pecivo – 1 mesec
Pečeni kolači već zamrznuti – 2 do 3 meseca
Pečeni kolači sveži – 1 mesec
Pečene voćne pite – 6 do 8 meseci
Nepečene voćne pite – 2 do 4 meseca
Čizkejk – 2 do 3 meseca
Palačinke – 3 meseca
Vafli – 1 mesec

Meso

Jagnjetina i teletina – 9 meseci
Svinjetina s kostima – 4 do 6 meseci
Svinjetina bez kostiju – 4 do 12 meseci
Govedina s kostima – 4 do 6 meseci
Govedina bez kosti – do 12 meseci
Celo pile ili ćurka – 12 meseci
Komadi piletine ili ćuretine – 9 meseci
Mlevena ćuretina ili svinjetina – 3 do 4 meseca
Iznutrice – 3 do 4 meseca
Divljač – 3 do 4 meseca
Kuvana šunka – 2 meseca
Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 meseca
Slanina – 1 mesec
Kobasice – 1 do 2 meseca
Kuvano ili pečeno meso – 2 do 3 meseca
Hrenovke – 1 do 2 meseca
Pržena piletina – 4 meseca
Pasta sa školjkama i paradajzom Foto: Profimedia
Hrana iz mora

Pročitajte i:  6 recepata za pikantna jela sa šampinjonima

Bela riba – 6 meseci
Plava riba – 2 do 3 meseca
Dimljena riba – 2 meseca
Kuvana riba – 4 do 6 meseci
Kamenice – 2 do 3 meseca
Jastog – 12 meseci
Sveži škampi – 3 do 6 meseci
Lignje i školjke – 3 do 6 meseci
Morska hrana iz konzerve – 2 meseca

Mlečni proizvodi i jaja

Maslac – 6 do 9 meseci
Margarin – 12 meseci
Mleko – 3 do 6 meseci
Sveži sir – 1 mesec
Tvrdi sir – 6 meseci
Mekani sir – 6 meseci
Sladoled – 2 meseca
Jogurt – 1 do 2 meseca
Sirova jaja (bez ljuske) – mesec dana
voćni napici, smuti napici, voće Foto: Profimedia
Voće, povrće i jezgrasti plodovi

Citrusno voće – 3 meseca
Ostalo voće – 9 do 12 meseci
Orašasti plodovi – 3 meseca
Povrće – 8 do 12 meseci

Ostalo:

Supa od mesa – 2 do 3 meseca
Gulaš od mesa – 3 do 4 meseca
Supe i gulaši bez mesa – 2 do 3 meseca
Sveže napravljen sok – 6 meseci
Kuvana riža – 3 meseca
Kuvana testenina – 3 meseca
Pica – 1 do 2 meseca
Začinsko i ostalo bilje – 12 meseci

Stručnjaci kažu da ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuvana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselu pavlaku, salate od piletine, tune, šunke, testenine ili jaja.

Zatim, u duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuvanu testeninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, gazirane napitke i pivo. Takođe, napominju da je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stepeni Celzijusa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: srbijadanas.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.