Naslovna Zanimljivosti Rešite se umora i pospanosti nakon obroka

Rešite se umora i pospanosti nakon obroka

699
0
Foto: Shutterstock

Uživanje u slasnom obroku neretko ima svoju cenu – umor zbog kog samo želimo zaspati, a ne vratiti se obavezama koje imamo, osećaj nadutosti i letargičnosti.

Osećamo li se tako povremeno, dok ostatak vremena pazimo na prehranu, nema razloga za zabrinutost, ali svakodnevni umor izazvan obilnim obrocima može narušiti naše zdravlje.

Štaviše, reč je o stvarnom zdravstvenom stanju koje je u medicini poznato kao postprandijalna somnolencija, a stručnjaci su otkrili nekoliko razloga zašto se to događa.

Pre svega, na to utiče hrana koju konzumiramo. Namirnice koje obiluju ugljenim hidratima i šećerima, a uz to su  industrijski prerađene, vrlo lako uzrokuju postprandijalnu somnolenciju. Zato se nakon porcije riže, testenine, pice ili hamburgera osećamo letargično. Ali ako pripazimo na veličinu porcija koje unosimo, možemo znatno smanjiti takav osećaj, a to je usko povezano s hormonima našeg organizma.

Naime, hormon grelin izaziva osećaj gladi, dok nam hormon leptin signalizuje da smo puni. Jedemo li prebrzo i ne ostavljamo dovoljno vremena za temeljno žvakanje hrane, organizam neće moći da reaguje na vreme odnosno neće moći da ispusti leptin. Zato će osećaj sitosti doći znatno kasnije, kada smo već konzumirali velike porcije. Upravo se tada stvara osećaj nadutosti.

Ali u tome veliku ulogu može igrati i nedostatak određenih minerala i vitamina u organizmu, kao što su B12 i gvožđe, pa nas takvo stanje podstiče na žudnju za određenom vrstom namirnice, najčešće prepunu ugljenih hidrata i šećera.

Pročitajte i:  Osvaja na prvi zalogaj: Slana torta (VIDEO)

Na pojavu umora nakon obroka utiče i mikrobiom – zajednica mikroorganizama koji žive u nama i na nama. Ako okruženje zajednice mikroorganizama nije zdravo, može doći u svojevrsni sukob s apsorpcijom konzumirane hrane, dok snažan mikrobiom može uticati na ublažavanje porasta nivoa šećera i hormonalnu ravnotežu.

Osobe koje su sklone alergijama ili su intolerantne na sastojke poput laktoze posebno bi trebale beležiti kako pojedina namirnica utiče na njihovo stanje nakon konzumacije. Naime, mnogi od njih mogu imati reakcije na hranu za koje nisu niti svesni, a često su upravo one temeljni razlog umora nakon obroka.

KAKO DOSKOČITI UMORU?

Pre svega, pripazite na to da vaša ishrana bude zaista uravnotežena, prepuna i vlakana i ugljenih hidrata, i proteina, kao i minerala i vitamina.

Takođe treba pripaziti i na brzinu kojom jedemo. Nastojte da svaki zalogaj lepo sažvaćete kako bi se hormon leptin mogao aktivirati na vreme.

Poslednje, no možda i najvažnije, svakako je odlazak na pešačenje nakon obroka, ako je to moguće. Naime, tokom samog čina obroka smanjuje se naša brzina disanja, što rezultira povećanjem ugljen dioksida u organizmu koji dovodi do osećaja umora. Šetnja će ponovno podstaći stvaranje većih količina kiseonika i organizam napuniti energijom koja nam je potrebna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.