Naslovna Zanimljivosti Recepti iz 19.veka: Ukusan lovački čaj s rumom

Recepti iz 19.veka: Ukusan lovački čaj s rumom

54
0
napravite_lovacki_caj_s_rumom_iz_19._veka.jpg

U hladnim danima nema boljeg napitka od toplog čaja. Sigurno ste probali razne, ali ovaj sa rumom će vas sigurno najbolje ugrejati. 

Pogledajte i Kafa sa rumom

Čaj sa tradicijom iz 19. veka pili su lovci iz planinskih predela Koruške oblasti. Aroma ovog napitka će vas oduševiti, a evo i kako da ga napravite.

Jagatee (ili Jägaatee) je tipično austrijsko toplo alkoholno piće, poznato još i pod nazivom Lovački čaj. Sastoji se od crnog čaja, ruma, voćne rakije i začina.

Pogledajte i Ovaj napitak je zaludeo svet!

Poput kuvanog vina, ova alkoholna okrepljujuća poslastica, savršena je za kraj zimskog dana i vrlo je popularna alpskim regijama i tradicionalno se služi u ski vikendicama, brvnarama i barovima. 

Pogledajte i Koliko šećera sadrži vaše omiljeno alkoholno piće

Nastao je u 19. veku kada su ga lovci, šumari i drvoseče ispijali u večernjim satima posle napornog radnog dana na hladnoći.Postoje razne varijacije ovog napitka, u zavisnosti od ukusa, može se dodati vinjak, vino, karanfilić, cimet, anis, pomorandža, a za one koji vole da istaržuju, ponudićemo vam nekoliko recepata!

Jagate – lovački čaj

Pročitajte i:  TAJNA U VOĆU: Vrlo, vrlo neobična dijeta

Potrebno za dve osobe:

Dve šolje crnog čaja

Tri čašice ruma

Čašica voćne rakije

Pola čašice vinjaka

Sok od pola limuna

Sok od pola pomorandže

Prstohvat cimeta

Nekoliko karanfilića

Priprema:

Crni čaj, u kesici ili listićima, prelijte vrelom vodom i procedite nakon tri minuta. Dodajte ostale sastojke. Pijte vruće.

Za one koji vole da eksperimentšu, nudimo i nekoliko varijacija ovog napitka!

Jagate recept sa crnim vinom

1/4l crnog čaja

1/4l crnog vina

4cl ruma

4cl voćne rakije

2 kašičice šećera

1/2 šapića cimeta

Priprema:

Skuvati čaj, dodati šećer, vino i začine i pustiti da odstoji 5 minuta. Pijte vruće.

Jagate recept sa crnim i belim vinom

1/2l crnog čaja

1/2l belog vina

1/2l crnog vina

4cl ruma

2cl konjaka

2cl voćne rakije

1 štapić cimeta

5 karanfilića

sok od 1/2 limuna

sok od 2 pomoradže

Priprema:

Skuvati čaj, dodati začine, šećer i voćne sokove. Dodati i vino i ugrejati ali da ne provri. Pijte vruće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor:  Telegraf.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.