Naslovna Zanimljivosti DANAS JE SVETSKI DAN NUTELE: Napravite omiljene poslastice sa ovim namazom ili...

DANAS JE SVETSKI DAN NUTELE: Napravite omiljene poslastice sa ovim namazom ili jednostavno namažite na hleb (RECEPTI)

263
0
Foto: Shutterstock

Za sve ljubitelje slatkog evo fantastičnog razloga da se  počastite, jer danas se obeležava Svetski dan Nutele. Ako volite ovaj italijanski namaz od lešnika ovo je savršena prilika da napravite neki desert koji sadrži nutelu ili je jednostavno namažite na parče hleba i uživajte u punom ukusu.

Nutela je prvi put predstavljena u Italiji 1964. godine i s razlogom je danas omiljeni namaz na svetu! Od 2007. godine se slavi Svetski dan Nutele. Namaz od kakaoa i lešnika proizvodi italijanska fabrika za slatkiše Ferero, a tačan recept strogo je čuvana tajna! Prema ambalaži glavni sastojci su lešnici, šećer, biljna ulja i kakao.

Nutelin recept nije isti u svim zemljama. U Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj.

Prodaje se kao krem od lešnika, jer po italijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaoa da bi bila čokoladni krem.

Evo par recepata sa najlepšim namazom na svetu.

KEKS PUNJEN NUTELOM 

Foto: Slatka domaćica

Sastojci:

  • 350 g putera sobne temperature
  • 500 g brašna
  • 170 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žumance

Za punjenje:

  • nutela

Priprema:
Prvo umutite puter, žumance, šečer i vanilin šećer. Zatim dodajte brašno i mesite dok ne dobijete lepo i glatko testo. Od testa napravite lopticu, nju obložite streč folijom i stavite u frižider nekih pola sata.

Nakon toga izvadite testo i razvucite ga na pobrašnjenoj podlozi (razvući ga do 5 mm debljine), ja uvek odvajam po malo od loptice, pa razvlačim manje delove jer je meni tako lakše. Kalupima onda pravim željene oblike, ređam ih na pleh obložen pek papirom i pečem ih 5-10 minuta na 150°C.

Posle pečenja ih ostavite da se ohlade u potpunosti i ukrasite po želji. Punite ih nutelom.

ROLAT SA BANANOM, PLAZMOM I BANANOM

Foto: Serpica.net

Sastojci:

  • 350 g mlevenog plazma keksa
  • 200 g maslaca
  • 3 kašike nutele
  • 100 ml mleka (ili po potrebi)

Za fil:

  • 1 banana
  • 200 g krem sira
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 300 ml slatke pavlake

Još:

  • 2-3 banane
  • 1 kašika nutele

Priprema:
Pomešajte keks, maslac, nutelu i mleko, pa umesite testo i rastanjite na foliji. Zatim bananu, krem sir i šećer u prahu umutite, a odvojeno umutite slatku pavlaku. Spojite ta 2 fil i promešajte. Polovinu fila premažite preko kore od plazme. Stavite iseckane banane, pa urolajte. U preostali fil dodajte kašiku nutele i sa tim premažite rolat. Ostavite u frizideru da stoji oko 2 sata, pa isecite i poslužite.

Pročitajte i:  Hleb šume: Napravite savršen mus od kestena

TORTA SA NUTELOM I PLAZMOM 

Foto: Slatka domaćica

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 600 g mlevene plazme
  • 150 g mlevenih pečenih lešnika (mogu i sirovi)
  • 150 g šećera
  • 225 g nutele
  • 150 g putera sobne temperature

Za ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:
200 ml mleka pomešajte sa pudingom. Ostatak mleka skuvajte sa šećerom, a kada provri, dodajte mu mleko sa pudingom i uz konstantno mešanje kuvajte puding dok se ne zgusne i provri ponovo. Najbolje je da mutite mikserom. Sklonite puding sa ringle, prekrijete ga providnom folijom i ostavite ga da se potpuno ohladi. U ohlađen puding dodajte puter koji ste prethodno umutili mikserom. Sve zajedno opet umutite da se lepo sjedini.

Fil podelite na 2 dela, u prvi deo stavite 370 g mlevene plazme, u drugi 230 g mlevene plazme, mlevene lešnike i nutelu. Oba fila umutite, pa ih rasporedite u kalupu. Prvo ide plazma fil, pa nutela fil.

Kada sve rasporedite, tortu stavite u frižider da se hladi. Za to vreme možete napraviti ganaš. U šerpici istopite čokoladu i slatku pavlaku. Mešajte konstantno dok ne nastane homogena smesa. Ganaš ne bi trebalo da ključa, dakle topite na ringli samo dok se ne istopi. Nakon toga ganaš rasporedite po filu, ukrasite po želji i vratite u frižider da se sve lepo stegne najmanje 2h.

MAFINI SA NUTELOM

Foto: Cooking.rs

Sastojci:

  • 200 g nutele
  • 2 jajeta
  • 1 šolja brašna (od 200 ml)
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za dekoraciju:

  • šećer u prahu (šlag, čokolada…)

Priprema:
Nutelu pomešajte sa jajima, prosejanim brašnom i praškom za pecivo. Sve to lepo sjedinite, pa u kalupa za mafine stavite papirne kalupe i sipajte dobijenu smesu. Pecite na 180-190°C nekih 15-20 minuta. Ukrasite po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.