Naslovna Zanimljivosti Prva hrana ispečena u svemiru: Saznajte koliko se peče čokoladni keks na...

Prva hrana ispečena u svemiru: Saznajte koliko se peče čokoladni keks na Zemlji, a koliko u svemiru

129
0
Foto: Shutterstock

Astronauti su sproveli eksperimet koji je imao za cilj da prouči mogućnost kuvanja za putovanja na duge relacije, i uspeli su. U specijalnoj rerni nulte gravitacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) prošlog meseca pekli su se čokoladni keksići, prenosi BBC.

Keksići od čokolade postali su prva hrana ikada ispečena u svemiru!

Keksići zatvoreni u pojedinačne vrećice vratili su se na Zemlju 7. januara, a rezultati eksperimenta koje su sproveli astronauti Luka Parmitano i Kristina Kok, objavljeni su ove nedelje.

Ali odgovor na pitanje – da li su ukusni, još uvek nije stigao.

Portparol kompanije Double Tree, kompanije koja isporučuje testo, rekao je za BBC da će kolačići uskoro proći dodatna testiranja od strane stručnjaka za hranu da bi se utvrdili konačni rezultati eksperimenta.

Pročitajte i:  Letnji voćni kolač sa dinjom i višnjama koji će vas osvojiti na prvi zalogaj (VIDEO)

I dok čekamo da saznamo kakvog su ukusa, neke druge činjenice su već poznate – za pripremu čokoladnih keksića u svemiru je potrebno mnogo više vremena. Na zemlji bi se ista smesa ispekla za oko 20 minuta na 150°C, dok su kuvari u svemiru prvi keksić pekli 25 minuta – i on nije bio dovoljno pečen. Drugi su podesili da se peče 75 minuta, i njegov divni miris se raširio Međunarodnom svemirskom stanicom. Sledeća dva kolačića koja su se pekla 120, odsnosno 130 minuta, smatraju se najuspešnijim.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: nationalgeographic.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.