Naslovna Zanimljivosti Proslavite Božić kraljevski: Praznična svečana tradicija britanske kraljevske porodice

Proslavite Božić kraljevski: Praznična svečana tradicija britanske kraljevske porodice

925
0
Foto: Profimedia

Svako može da proslavi Božić i Novu godinu kao kraljevska porodica!

A sada ćete videti kako. Evo sedam najpopularnijih svečanih tradicija britanske kraljevske porodice koje je vredno probati.

Započnite pripremu unapred
Poznato je da kraljica Elizabeta u avgustu počinje pripreme za Božić. Stvar je u tome što kraljica piše božićne čestitke svojim rođacima, najboljim prijateljima i političkim partnerima. Svake godine ih ima preko 700, a Njeno Veličanstvo svaku mora potpisati sama. Kraljica neke potpisuje na sledeći način: “Elizabeth R.”, ali za rodbinu je prilično neformalno: “Lilibet”.

Proslavite praznike van grada
Za vreme praznika, kraljevska porodica odlazi u palatu Sandringam. Zanimljivo je da je ovo kraljičina najmanja rezidencija. Tamo može biti smešteno 25 ljudi. Uzgred, uprkos činjenici da kraljica ima lični voz, ona ide u Sandringam redovnim vozom, zajedno sa običnim građanima. Tačno, kraljica iznajmljuje čitav vagon za putovanje.

Foto: profimedia

Provodite vreme samo sa porodicom
Dan porodice se u Vindzoru shvata bukvalno. Nikada ne pozivaju prijatelje i daleku rodbinu, kao ni prijatelje u Sandringam. Svojevremeno, čak ni vojvotkinja Kejt Midlton nije dobila pozivnicu, iako je već imala staus verenice.

Ponesite hranu sa sobom
Naravno, članovi kraljevske porodice retko kuvaju sami. U ovom pitanju se oslanjaju na lične kuvare. Međutim, ako žele ugoditi rodbini, mogu doneti nešto za svečanu večeru. Na primer, princ Čarls svake godine donosi šljive iz svog vrta. Kraljica mu dozvoljava da donese voće na sto.

Pročitajte i:  Obogatite prazničnu trpezu: Slatke uskršnje pogačice

Igrajte se
Vindsor ima sjajnu tradiciju – igraju fudbal uoči Svete večere. Igra je u stanju da još više okupi porodicu. Klizanje ili skijanje i ostalo mogu biti vaše mogućnosti.

Foto: profimedia

Prerušite se
Na svečanoj večeri Vindsor postoji poseban dress code – crna kravata, tuksedo za muškarce i maksi večernje haljine za žene. Tradicionalno, ove večeri dame nose porodični nakit neprocenjive vrednosti. Kraljica se voli zabavljati uz koktel Zaza koji se priprema od džina, princ Čarls pije rakiju od trešanja, a Hari i Vilijam jabukovaču.

Ne raspremajte božićne ukrase do februara
Gosti postepeno 26. decembra napuštaju Sandringam, ali kraljica i vojvoda od Edinburga ostaju tamo skoro do proleća. Praznični ukrasi ostaju isti ovo vreme. Ova je tradicija posebno važna za Elizabetu: da, ona se seća svog oca, kralja Georga VI, koji je umro u Sandringamu 6. februara 1952. godine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.