Naslovna Zanimljivosti Pronađen najstariji čaj na svetu

Pronađen najstariji čaj na svetu

238
0
pronaden_najstariji_caj_na_svetu.jpg

Arheolozi su otkrili najstariji čaj na svetu među blagom koje je sahranjeno sa kineskim carem Đingom od Hana, koji je vladao Kinom od 157. do 141. godine pre nove ere.

To znači da je lišće pronađeno u njegovom grobu staro oko 2.150 godina.

Kineski car Đing od Hana toliko je voleo čaj da je sahranjen sa njim. To su otkrili naučnici sa Kineske akademije nauka.

Proučavajući sićušne kristale sa površine listova i koristeći tehniku “masene spektometrije”, otkrili su da je lišće sahranjeno sa ovim kineksim carem zapravo čaj.

Naučna analiza hrane i drugih stvari koje su se nalazile u grobnici otkrila je da je Đing sa sobom “u sledeći život” poneo i proso i pirinač.

Ovaj ljubitelj čaja sahranjen je 141. godine pre nove ere, pa se pretpostavlja da je i čaj iz te godine. Njega su otkrili u drvenoj kutiji koja je sadržala veliki broj predmeta koji će caru poslužiti u sledećem životu. U grobnici su bili i oružje, statuete, keramičke životinje i nekoliko kočija u prirodnoj veličini sa konjima.

Pročitajte i:  5 recepata za letnje osvežavajuće napitke

Iako je grobnica koja se nalazi u blizini Đingove prestonice Čanana (današnjeg Si’ana) iskopana 1990. godine, tek sada je naučnim metodama utvrđeno da se u njoj nalazio i čaj. Ona je sada otvorena za posete.

“Otkriće čaja u carevoj grobnici pruža nam uvid u drevnu tradiciju i u poreklo jednog od omiljenih napitaka”,kaže profesor Dorijan Fuler, direktor Međunarodnog centra za kinesko nasleđe i arheologiju, koji se nalazi u Londonu.

Čaj pronađen u grobnici bio je najboljeg kvaliteta i sastojao se samo od pupoljaka, za koje se smatra da imaju bolji kvalitet od listova.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Blic
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.