Naslovna Zanimljivosti Pevanje pesme „Danas nam je divan dan“ daje torti bolji ukus

Pevanje pesme „Danas nam je divan dan“ daje torti bolji ukus

160
0
duvanje_svecica_133672775.jpg
Foto: Shutterstock

Osim što ritual pesme „Danas nam je divan dan“ doprinosi nezaboravnom iskustvu, baš kao i duvanje svećica i zamišljanje želja, on takođe poboljšava ukus torte.

Razlog za ovaj neobičan zaključak studije možemo pronaći u tome što pevanje pesme, kako kažu psiholozi, poziva ljude na hranu i povećava njihovu želju za degustiranje torte.

Psihološkinja Ketlin Vohs sa Univerziteta u Minesoti nadgledala je moć rituala pre degustacije jela i pića. Vohsova je sprovela četiri eksperimenta kako bi istražila na koji način rituali utiču na percepciju i konzumiranje različitih namirnica.

U prvom eksperimentu učesnicima je dodeljena čokoladica i date su im sledeće instrukcije. Naime, eksperiment je podrazumevao da učesnici podele čokoladicu na dva dela, prvu polovinu pojedu odmah, a drugu degustiraju nakon kratke pauze.

Druga grupa ispitanika je takođe dobila čokoladicu ali drugačije instrukcije. Rečeno im je da se na kratko opuste, a potom pojedu čokoladicu na koji god način da to žele.

Rezultati su pokazali da je prva grupa ispitanika ukus čokolade ocenila veoma visoko. Takođe, uživali su više u njoj od druge grupe ispitanika, te su bili spremni da čokoladu plate mnogo više.

Pročitajte i:  Zdravo osveženje: Napravite limunadu bogatu probioticima

Sledeći primer govori o tome kako je lično učešće u ritualu takođe važno, te da ono doprinosi poboljšanju ukusa hrane i pića.

Ukoliko gledate osobu koja meša svoju limunadu, to zapravo ne povećava vašu želju za ispijanjem iste, sve dok vi lično niste uključeni u proces mešanja.

Takođe, ispitivano je koji tačno rituali dovode do poboljšanja ukusa – da li oni koji su ustaljeni ili je to bilo koji ritual nezavisno od učestalosti. Ustanovljeno je da samo ponavljani rituali, epizodni i fiksni dovode do poboljšanja ukusa hrane i pića.

Ova studija je objavljena u magazinu Psychological Science, koji izdaje Association for Psychological Science.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.