Naslovna Zanimljivosti Ovo su najskuplje čokolade na svetu

Ovo su najskuplje čokolade na svetu

292
0
cokolada.jpg

Upamtite ove čokolade, jer ovo je 10 najskupljih čokolada na svetu..

1. Knipschildt

Cena: 2.600 dolara za pola kg 

Knipschildt Chocolatier 1999. osnovao je Fritz Knipschildt, koji je svoje kulinarsko putovanje započeo kao šef kuhinje u Odensi u Danskoj. Najskuplji komad čokolade koju prodaje je ekstravagantni tartuf La Madeline au Truffe i košta 250 dolara. To je tamni čokoladni tartuf, ispunjeni crnim francuskim tartufom. Može se kupiti samo ako ga pre toga naručite. Napravljen je od Valrhonine čokolade sa 70% kakaa, stopljene s kremastim ganacheom koji sadrži ulje tartufa. U njega se stavlja tamni tartuf i potom se još pospe kakao prahom. Jedan La Madeline au Truffe teži oko 10 grama, a rok trajanja mu je sedam dana.

2. Richart

Cena: 850 doalra za pola kg 

Čokolade Richart na tržištu su još od 1925. Danas imaju više desetina prodavnica u Europi, SAD-u i Japanu, a u svakoj više desetina vrsta poslastica među kojima je teško odlučiti se samo za jednu. U ekskluzivnom pakovanju u obliku sefa, Petits Richart dolazi 112 malih bombona teških po 4 grama. 

Pogledajte i Zbog čega je čokolada dobra za vaše zdravlje

3. Delafee

Cena: 508 dolara za pola kg 

Za one koji vole da im čokolada sjaji, uvek postoji Delafee, posebno pripremljena s finim kakao zrnima i komadićima jestivog 24-karatnog zlata koji se u svaku pločicu čokolade unosi ručno. U ovoj čokoladi nalaze se još šećer, ulje kokosa, kakaov maslac, mleko u prahu i vanila.

4. To’ak Chocolate

Cena: 260 dolara po tabli 

Veoma retka tamna čokolada može se pronaći u čokolateriji Džerija Tota u Čikagu. On kakao nabavlja s vrste stabla Fino y de Aroma koje raste u džungli u Ekvadoru. To’akove čokolade pakuju se u drvene kutije. U njima se nalazi i uputstvo koje savetuje da se čokolada razdeli na malene delove pa rastopi na jeziku. U kutiji se nalazi još i pinceta napravljena od španskog bresta s kojima se uzima čokolada, kako prsti ne bi pokvarili izvornu tamnoću luksuznog ukusa.

5. Vosges Haut Chocolat

Cena: $125 za kg 

Vosge ima nekoliko prepoznatljivih ukusa, uključujući Nagu, odnosno mlečnu čokoladu sa slatkim indijskim karijem i kokosom. Tu su i čokolade Black Pearl, tamna čokolada s đumbirom i wasabijem… The Groove Collection najskuplje je njihovo pakovanje bombonjera koje košta 125 dolara. U pakovanju su osim čokoladica uključeni, jedna knjiga, jedan CD i jedna gramofonska ploča američkog muzičkog izvođača. Rok trajanja čokoladica je dve nedelje.

Pročitajte i:  Kako su se hranili Hitler i Musolini?

Pogledajte i Čokolada – slatki izvor sreće

6. Godiva “G” Collection

Cena: 120 dolara za pola kg

Godiva, svetski poznata čokolaterija, prvo je otvorena u Belgiji, a na tržište je, između ostalog, plasirala i jednu od najskupljih čokolada na svetu. Čokoladice ”G” napravljene su od različitih sastojaka i ukusa, kao što je palet d’or, tasmanijski med i meksička ljuta čokolada. Svaka čokolada napravljena je od vrhunskog kakaa i drugih sastojaka, za svaki bombon različito. Kolekcija po pakovanju sastavljena od 15 ručno izrađenih čokolada, čokolatera Normana Lova.

7. Marcolini

Cena: 102,50 dolara  za 1kg

Iako je mnogo čokolatijera zauzelo svoje mesto u Europi, malo ko je uspeo da osvoji i američko tržište. Jedan od njih je Pjer Markolini. Markolinijeva čokolada temelji se na postupku „od kakaa do čokolade“, što znači da ne kupuje gotovu čokoladu koju kasnije prerađuje, već sam radi svoju čokoladu od prvog koraka – procesuiranja zrna kakaa. On smatra da svaki kupac ima poseban ukus pa zato nudi mnogobrojne varijacije ukusa za luksuzno tržište.

Pogledajte i Zdravi načini da uživate u čokoladi

8. Debauve & Gallais

Cena: 94 dolara  za pola kg 

Debauve & Gallais tradicionalno proizvodi čokolade s malo šećera i visokim kvalitetom kakaa. Ne koriste soju lecitin niti bilo koji drugi pojačivač ukusa. Sastojci uključuju lešnike iz Piemnota, tursko grožđe, španske bademe… U proizvodnji Debauve & Gallais čokolada, ne koriste se boje niti drugi aditivi.

9. Chuao

Cena: 79 dolara  za pola kg 

Čokolatijer Chuao nazvan je po regiji koja proizvodi kakao – Chauo, u Venecueli, a brend koristi evropske tehnike kako bi proizveo venecuelansku čokoladu. U njihovim ručno izrađenim čokoladama koriste se samo sveži sastojci. Brend su osnovali Majkl i Ričard Antonorsi iz Venecuele, koji dolaze iz porodice uzgajivača kakaa. Nakon što su preuzeli porodični posao, dva brata preselila su se u Kaliforniju i osnovali čokolateriju Chau 2002.

Pogledajte i Zbog čega je čokolada dobra za zdravlje žena

10. Richard Donnelly

Cena: 75 dolara 

Ričard Doneli čokoladu je počeo da proizvodi 1988. nakon što je zanat izučio kod vrhunskih čokolatijera u Parizu i Bruxellesu. Njegove čokolade su ručno izrađene od najboljih francuskih i belgijskih kuvertura. Fokusira se na izradu jednostavnih, ali sofisticiranih ukusa, zbog čega je i osvojio brojne nagrade.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.