Naslovna Zanimljivosti Ovo su najprljaviji predmeti koje koristimo u kuhinji!

Ovo su najprljaviji predmeti koje koristimo u kuhinji!

62
0
ovo_su_njaprljaviji_predmeti_koje_koristimo_u_kuhinji.jpg

Mislili ste da su neoprana daska za seckanje i prljavi tanjiri najveća opasnost od bakterija u vašoj kuhinji? Prešli ste se…

Krpe i mobilni telefoni mnogo su opasniji! Na njima se nalaze bakterije koje mogu da dovedu do trovanja hranom!

Koliko vam se puta desilo da dodirnete krpu pre no što ste oprali ruke? Možda vam se to desilo nesvesno, ali bakterije su imale dovoljno vremena da se nastane…

Studije su pokazale i da mnogi od nas koriste mobilni telefon dok pripremaju svoj obrok.

Mobilni telefoni su možda bakterijski najzagađeniji predmet. Nosimo ga svuda sa sobom, pa ponekad može završiti i u kupatilu… A da li stalno operete ruke pre nego što uzmete telefon u ruke?

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Novo istraživanje podržava prethodnu studiju Univerziteta u Arizoni, koja je pokazala da 90 odsto kuhinjskih krpa sadržalo bakterije koje dovode do trovanja hranom.

Drugo istraživanje, sa istog univerziteta ukazalo je na to da mobilni telefon sadrži 10 puta više bakterija od klozetske šolje.

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Food Protection Trends” uključilo je 123 ljudi, koji su snimani dok su pripremali obrok.

Kuhinjska krpa bila je glavni uzročnik kontaminacije.

Pogledajte i Kako da uklonite fleke sa kuhinjskih krpa

Vodeći istraživač dr Džini Snid, na Državnom Univerzitetu u Kanzasu, rekla je da je studija pokazala kako porodice sebe izlažu opasnostima u kuhinji.

Pročitajte i:  Neobične namene medicinskog alkohola

“Ispitanici su pažljivo posmatrani i otkriveno je da su koristili krpe i papir za brisanje čak i kada im nije trebao za brisanje tanjira”, kaže dr Snid.

“Dokazano je da su krpe sadržale najviše bakterija od svih predmeta i površina sa kojima su ispitanici bili u kontaktu”, govori ona.

Mnogi bi dotakli krpu pre nego što su oprali ruke ili bi je koristili neadekvatno nakon što su im ruke bile oprane.

“Čak i kada bi oprali ruke, koristili bi istu krpu koju su dotakli prljavim rukama i na taj način opet sebe doveli u opasnost”, objašnjava dr Snid.

Ovo bi moglo biti najstrašnije saznanje studije, jer se bakterije na krpama razmnožavaju jako velikom brzinom, pa na taj način mogu dovesti do raznih oboljenja do kojih dovodi zagađena hrana.

Dr Snid pozvala se na prethodno istraživanje koje je razotkrilo da se salmonela razvija na krpama, preko noći, čak i kada su one bile oprane i iskuvane.

Ona savetuje porodice da peru krpe odmah nakon što su ih iskoristili ili da koriste papirne ubruse i bace ih nakon korišćenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.