Naslovna Zanimljivosti Ovih 5 japanskih jela morate da probate

Ovih 5 japanskih jela morate da probate

537
0
ovih_5_japanskih_jela_morate_da_probate.jpg

Ovo je pet osnovnih jela koja svakako treba da probate…

Suši (Sushi)

Naravno, započinjemo preporuku s najslavnijim i najpoznatijim japanskim jelom. U kuhinji zemlje izlazećeg Sunca, suši podrazumeva jelo pripremljeno od kuvanog pirinča začinjeno sirćetom koje se po pravilu servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Postoji više vrsta sušija, kao što su makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi pirinčem) i još mnogo drugih.

Pogledajte i Suši – najzdravija brza hrana

Sašimi (Sashimi)

Često se meša sa sušijem, ali u sašimi ide samo narezana sirova riba. Sašimi se obično konzumira uz vrlo ljuti wasabi sos ili slankasti sos od soje. Najpopularniji tipovi sašimija su toro (tuna), ebi (škampi), ika (lignje), tako (hobotnica)… Služi se bez pirinča, uz gore spomenute soseve.

Pogledajte i U čemu je tajna vitke linije i dugovečnosti Japanki

Okonomijaki (Okonomiyaki)

Ova nama teško izgovorljiva reč podrazumeva vrlo ukusne japanske palačinke, čija priprema i sastojci najviše zavise od područja odakle potiče jelo. Postoje dve glavne vrste: Kansai i Hirošima. Kod Kansaija, testo i sastojci se mešaju, a zatim se sve peče s obe strane – poznato je i kao japanska pica. Drugi način pripreme, Hirošima, podrazumeva pripremu tanke palačinke na koju se zatim dodaju sastojci u slojevima. Često se poslužuje uz pržene rezance.

Pročitajte i:  Kreativno i ukusno: Jestiva olovka koja ostavlja aromatični trag

Pogledajte i Šta jedu najzdravije nacije?

Tepanjaki (Teppanyaki)

Vrsta japanskog roštilja. Meso, morska hrana i povrće pripremaju se pred kupcima. Ne samo da su tepanjakiji obično sjajni, već uživate i u šou koji kuvar priredi.

Pogledajte i Japanska kuhinja

Nudle (Noodles)

Ili kako bismo mi preveli, rezanci. U Japanu ih ne možete zaobići ni da hoćete, ali srećom – jeftini su i ukusni. I njih postoji više vrsta, zavisno od načina posluživanja, ali su zapravo vrlo slični špagetama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: punkufer
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.