Naslovna Zanimljivosti Ova tri doručka izbegavajte ako želite da vodite zdrav život

Ova tri doručka izbegavajte ako želite da vodite zdrav život

1283
0
Foto: Shutterstock

Koliko ste puta čuli da je doručak najzdraviji obrok u danu? Ali doručak to zaista i jeste jer njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo, kao i da telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energiju, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije pojedite pravo voće koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, a možete i da ga obogatite činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusni rolnice od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i siromašno je nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od celih žitarica te ga premažite mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

Pročitajte i:  Čorba od džigerice: Brza i jednostavna priprema jela koje svi vole

3. “Zidarski” doručak
Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz krišku prepečenog hleba i čaj.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.