Naslovna Hleb i peciva Oduševite goste: Tradicionalna Đurđevdanska pogača (RECEPT)

Oduševite goste: Tradicionalna Đurđevdanska pogača (RECEPT)

822
0
durdevdan.jpg

Na dan Svetog Đorđa, nekada se slavska pogača ukrašavala crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem.

Sastojci:

– 400 ml svežeg mleka

– 1 kocka (42 g) kvasca

– 3 kašike šećera

– 1 kašika soli

– 2 jaja + belance od trećeg

– 1 kašičica sirćeta

– 3 kašike ulja

– oko 1 kg brašna, može i više

– maslac – za premazivanje

– susam

Pogledajte i Krsna slava: Običaji i verovanja za Đurđevdan

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.

Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Pročitajte i:  VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: Na današnji dan morate ispoštovati OVA PRAVILA!

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.