Naslovna Zanimljivosti NEDELJA SRPSKE KUHINJE: Uživajte u tradicionalnim jelima

NEDELJA SRPSKE KUHINJE: Uživajte u tradicionalnim jelima

2227
0
Foto: Shutterstock

Srpska kuhinja je nastala spajanjem grčke i turske, kao i austrijske, bugarske i mađarske kuhinje, tako da ona obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda. Veoma ukusna, pikantna i originalna, srpska kuhinja zadovoljava sva čula.

Koje su glavne karakteristike srpske kuhinje? Kvalitet namirnica, dominiraju prirodni ukusi koji nisu pokriveni začinima i sosovima. Zatim raznovrsnost načina pripreme: pored uobičajenih metoda kuvanja, prženja i pečenja koristi se i sač, crepulja, ražanj… Veliki je broj kuvanih jela (koja se jedu kašikom), za ukus mnogih je presudno dugotrajno kuvanje na tihoj vatri.
Tradicionalni začini našeg podneblja su ruzmarin, majčina dušica, peršun, vlašac i bosiljak, od prihvaćenih crni biber, mlevena suva paprika i lovorov list. Na ukus se intenzivno utiče crnim i belim lukom, svežim povrćem, suvim šljivama, orasima i medom. Kuhinja je sezonskog karaktera, jer se na našem podneblju smenjuju sva četiri godišnja doba.

Ručak je u Srbiji najbitniji obrok. Nekeda je nedeljni ručak bio obavezan i tada se cela porodica okupljala i razgovarala.  Nedeljom se pripremala supa sa domaćim rezancima ili knedlama, a povrće iz supe, bareni krompir i delovi kuvanog, najčešće pilećeg mesa, se iznosilo posle supe i služilo uz paradajz sos, sos od belog luka (ajmokac), a leti uz sos od mirođije. To se zvalo rinflajš. Nakon toga sledi pečeno pile ili neko drugo meso, a povremeno se pravilo i kao pohovano. Prilog je bio pečeni krompir, pire ili neko sezonsko povrce kao ćušzpajz (varivo) i sezonska salata. Posle toga slede kolači koji su se pravili samo nedeljom. Sada su se običaji malo promenili, pa se sad uglavno jede jedan obrok. To su uglavnom sarme, pasulj, karađorđeva, sarmice od zelja…

Pročitajte i:  Ako ne želite da budete pospani posle ručka, ove TRI namirnice nemojte jesti

U nastavku teksta vam dajemo recepte za neke od najpopularnijih srpskih jela.

Miris i ukus koji vraća u detinjstvo: Domaća supa od teletine

Kako da napravite pileću supu sa knedlama (VIDEO)

NEZABORAVNO STARINSKO JELO: Domaća supa i rinflajs

6 saveta za najukusnije pečeno pile

Iz bakine sveske: Vrhunska SARMA koju morate probati! (VIDEO)

Sarmice od zelja zapečene u rerni – idealno predjelo za slavski ručak

Najlepši ručak: Šareni pasulj sa kolenicom (VIDEO)

Karađorđeva šnicla: Recept za najpoznatije srpsko jelo

Ručak za svačiji ukus: Pekarski đuveč iz rerne

Punjena paprika: Jednostavno jelo učinite još ukusnijim (VIDEO)

Jedno od najukusnijih jela: Pohovana punjena paprika (VIDEO)

RUČAK ZA CELU PORODICU: Musaka za mlevenim mesom za samo 300 dinara!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: cafebarnetwork.rs / informer.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.