Naslovna Glavno jelo NEDELJA SRPSKE KUHINJE: Evo zbog kojih jela se stranci vraćaju u Srbiju

NEDELJA SRPSKE KUHINJE: Evo zbog kojih jela se stranci vraćaju u Srbiju

1589
0
Foto: Shutterstock

Poznato je da Srbi vole da jedu, a večera je isto jedan od najbitnijih obroka. Nekada je to bio ručak, kada se porodica okupljala i zajedno jela, ali kako se vremena menjaju i ljudi duže rade, večera je zamenila ručak. Mada, i dalje se poštuje tradicija nedeljnog ručka. U današnje vreme Srbi se često okupljaju u kafani sa porodicom i prijateljima.

Pošto su Srbi veliki obožavaoci mesa često se na meniju za večeru mogu naći ćevapi, pečenje, leskovački roštilj, salate…
Ali isto tako ukusna večera može biti i gibanica, hleb sa kajmakom i suhomesnatim, ajvar…

Mi vam predlažemo par jela koje možete praviti i kod kuće.

Ćevapi sa pravom mogu da ponesu titulu kraljeva srpskog roštilja. Svaka proslava, odlazak u restoran, izleti, roštiljanje u prirodi i druženje nezamislivi su bez ovog specijaliteta. Sa malo luka, rolovani ili punjeni, uz čašu dobrog piva, ćevapi postaju omiljena hrana svakome ko ih samo jednom proba.

Recept za domaće ćevape savršenog ukusa (VIDEO)

Iako bi se najjednostavnije mogla opisati kao pita sa sirom, svako ko je zagrizao topao komad domaće gibanice zna da je ona mnogo više od toga.

U gibanicu ne ide bilo koji sir – u nju se stavlja domaći, kravlji sir i on sam je specijalitet. Osim sira, u gibanicu idu nešto deblje kore od onih za pitu, jaja, voda i ulje. Najlepša je uz jogurt ili pivo, a može se jesti za svaki obrok.

Gibanica: Kraljevski ukus najpoznatije srpske pite (VIDEO)

Leskovački roštilj se izdvaja po svom sočnom, pikantnom junećem mesu da se uzima kao jedini pravi roštilj, a sve drugo je samo pečeno meso.

Originalni leskovački roštilj pravi se isključivo od crvenog, junećeg mesa i začinjava jednako čuvenom, ljutom leskovačkom paprikom; meso se seče na panju i peče na roštiljima sa žarom od drvenog ćumura. Roštilj se jede uz luk i sveže salate od povrća, najčešće je to kupus ili šopska salata.

Leskovačke šnicle od mlevene junetine s kačkavaljem

ORIGINAL RECEPT: Leskovačka pljeskavica za prvomajske praznike

Srpska jela sa mesom nadaleko su čuvena po jakom, dobrom ukusu i kvalitetu, a najpopularnije je pečenje. Praseće ili jagnjeće pečenje je nezaobilazno jelo na srpskim svadbama i slavama. Deci i dragim osobama, kao znak ljubavi, često gurkamo u tanjir ,,krtinu” – najlepše komade mesa, bez masti ili žila. Jede se uz ren i kupus salatu i umače u so.

Pročitajte i:  VEČERA za 7 dana: Uživajte u ovim slasnim i brzim zalogajima

Pečenje se kupuje u komadima ili se za vreme proslava vrti prase na ražnju i zaliva pivom.

Obično se pečenje naručuje u kafani.

Kajmak i sirevi

Kada smo već kod srpskih sireva, ne možemo da ne posvetimo odeljak kvalitetnim srpskim mlečnim proizvodima, koji se u restoranima najčešće poručuju kao predjela.

Iako su evropske zemlje poput Francuske, Grčke, Holandije i Italije poznate po sopstvenim vrstama sira koji se jedu svuda u svetu, srpski mladi, sremski i sjenički sir po mnogima ima sopstveno mesto u srcima svih pravih ljubitelja sireva.

Kajmak je još jedna od namirnica jedinstvenih za balkansko područje: jede se mlad, kada je nežnog, kremastog ukusa, ili stariji, kada ima određen šmek i jači ukus. Kupi se sa sveže skuvanog mleka.

Jedan od razloga zašto stranci vole da dolaze u našu zemlju pored zanimljivih turističkih atrakcija i gostoljubivosti je i hrana. Srbi su poznati kao veliki gurmani i naša hrana oduševljava sve.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: eclipster.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.