Naslovna Glavno jelo NEDELJA ŠPANSKE KUHINJE: Ručak je Špancima najvažniji obrok, a njihova jela su...

NEDELJA ŠPANSKE KUHINJE: Ručak je Špancima najvažniji obrok, a njihova jela su svetski poznata

925
0
Foto: Shutterstock

Španska kuhinja je izuzetno ukusna i zanimljiva, ali gastronomska ponuda Španije u velikoj meri zavisi od toga u kom se delu nalazite. Jug Španije je poznat po mediteranskoj kuhinji – jede se mnogo ribe i plodova mora i koristi se dosta maslinovog ulja i belog luka. Centralni deo Španije je poznat po fenomenalnim jelima od mesa, mesnih prerađevina i jaja, dok na severu preferiraju kuvana jela i variva od mesa i povrća.

Španci su narod koji uživa u životu, pa i u hrani. Ručak je za njih najvažniji obrok u danu. Obično ručaju između 13 i 16 sati, a tada su na meniju njihova omiljena jela kao što su paelja, gulaš, gaspaćo…

Paelja je najpopularnije jelo španske kuhinje. To je šareno jelo od pirinča i sitnih komadića ribe, plodova mora, mesa i povrća. Neizbežan začin koji se stavlja u paelju je šafran. Veoma je bitno da se pirinač kuva u vodi u kojoj se prethodno kuvalo meso – riba, piletina ili zečetina.

Pročitajte i:  Savršena večera: Pita sa sirom i salamom

Glavni začin u španskoj kuhinji sigurno je beli luk. Ako niste ljubitelj pirinča, kao alternativu možete naručiti krompir ili hleb, obzirom da Španci skoro uopšte ne jedu testeninu, za razliku od Italijana. U španskoj kuhinji mnogo se koristi maslinovo ulje.

Drugo popularno jelo španske kuhinje je gaspaćo – čorba koja se priprema od paradajza, hleba, belog luka, maslinovog ulja, krastavca, sirćeta i tabasko preliva. Španska kuhinja je još poznata po omletu od krompira, madridskom gulašu, španskoj piti i ostalim ukusnim jelima.

Mi vam predlažemo tri laka i jednostavna recepta njihove najomiljenije i najpoznatije hrane.

Jednostavno za pripremu: Madridski gulaš

Napavite tradicionalni španski ručak: Paelja sa piletinom i gamborima

GASPAĆO: Hladna supa od paradajza gotova za 15 minuta

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.