Naslovna Deserti NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE: Deserti koji premašuju granice svoje domovine

NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE: Deserti koji premašuju granice svoje domovine

555
0
Foto: Shutterstock

Svaka regija Italije ima svoje osobenosti, svoju jezičku, istorijsku i kulturološku slojevitost. Ipak, postoji jedna stvar koja sve te regije spaja u jednu nenadmašnu i unikatnu celinu – kuhinja. A šta svaku kuhinju krasi? Vrhunski slatkiši. E, na tom polju je Italija, slobodno možemo reći, “jedna & jedina”.

Većina slatkiša poreklom iz Italije već davno je napustila granice svoje domovine i lagano ali sigurno osvojila ceo svet. Ukoliko se nađete u najpoznatijoj čizmi sveta, nikako ne propustite da probate bar neki od ovih slasnih zalogaja, a što da ne i sve.

Ćarduna (Ciarduna)

Ova preukusna torta svoje poreklo vodi iz Palerma. Osnovu torte čini kora od keksića sa ukusom badema ili čokolade, dok se fil pravi od raznih vrsta krem sireva, poput maskarponea ili rikote, ponekad i od šećera u prahu i čokoladne glazure.

Kanoli (Cannoli)

Definitlvno dragulj Sicilije. Reč cannolo na italijanskom znači „mala cev“, što najbolje opisuje oblik ove poslastice od lisnatog testa. Testo se prži dok se ne dobije zlatna boja, a potom se testo oblikuje u cevčice. Nakon toga se cevčice filuju kremom od rikote i na kraju posipaju šećerom u prahu kako bi bili još ukusniji i hrskaviji.

Babà

Mnogi tvrde da je recept poreklom iz Poljske, ali ovaj slatkiš se toliko prilagodio Italiji, da ga stanovnici prisvajaju kao svoj. Pogotovo Napulj, gde ova poslastica dominira. Ova tortica najčešće se natapa nekim slatkim alkoholnim pićem, najčešće rumom, a u sredini je ispunjena šlagom. Slatkiš ima jako neobičan ukus i svakako vredi probati ga.

Tiramisù

Ovaj kolač predstavlja najpoznatiji italijanski desert i jedna je od prvih asocijacija na predivnu mediteransku zemlju. Pomalo je vrcavog naziva, koji mu savršeno pristaje – „podigni me“, pošto je osnovni sastojak ovog deserta kafa. Osnova su piškote (savoiardi) umočene u kafu i fil od maskarponea i žumanaca, obogaćen kakaoom ili likerom. Originalni recept potiče iz regije Veneto, tokom godina se menjao, tako da danas postoje razne varijacije na temu. Zamislite samo, mali romantični italijanski kafić, šolja capućina i parče tiramisua…

Stufoli (Struffoli)

Ukusne loptice prženog testa potiču iz Napulja. Ispod hrskave korice nalazi se mekano testo koje se često meša sa drugim sastojcima, najpre medom. Tradicionalno se serviraju sa komadićima pomorandžine kore, malo cimeta i meda. Ovaj desert je neizostavan za Uskrs ili Božić.

Tartufo

Pročitajte i:  Trik Italijanki od 15 minuta: Jedite testeninu i mršavite

Slatkiš koji potiče iz mesta Pizo, smeštenog u regiji Kalabrija. Kako se tvrdi, prvi put je napravljen 1952. godine. Popularan naziv za tartufo je i „bomba“, budući da je ova torta punjena dvema vrstama sladoleda, od kojih je jedna sa crnom čokoladom. U sredini se takođe mogu naći i razne vrste voćnog sirupa i smrznutog voća, poput višanja, malina i jagoda. Spoljašnjost torte je prekrivena čokoladom ili kakaoom, a ponekad se dodaju i lešnici ili cimet.

Biskoti (Biscotti)

Pun naziv ovih keksića glasi biscotti di Prato, a drugo ime im je cantuccini. Veoma su hrskavi, jer se dva puta peku u rerni, nakon čega se keksići seku na komadiće ovalnog oblika. Uglavnom se grickaju uz neko desertno vino.

Pana kota (Panna cotta)

Italijani će vam naziv ovog deserta prevesti kao „kuvana pavlaka“. Ponos regije Pijemont, koji su druge regije i zemlje sa radošću usvojile. Recept je vrlo jednostavan, od sastojaka vam je potrebna pavlaka za kuvanje, potom mleko i šećer, koji se pomešaju i neko vreme krčkaju na laganoj vatri. Za to vreme, želatin postaje mekši u hladnoj vodi i na kraju se meša sa smesom od vruće pavlake za kuvanje, šećera i mleka. Smesa se na kraju sipa u kalupe kako bi se dobio prepoznatljiv oblik. Često je ukrašena šumskim voćem, karamelom ili čokoladom.

Kasata sicilijana (Cassata siciliana)

Još jedan dragulj Sicilije, preciznije Palerma. Kasata sicilijana je najčešće okruglog oblika. Patišpanj se natapa voćnim sokom ili likerom, a na njega se ređaju slojevi kandiranog voća, krem od vanile, čokoladni fil ili fil od rikote. Torta itetkako može da se pohvali i svojim izgledom – ukrašena je dekoracijama od marcipana i glazure u boji.

Sladoled (gelato)

Po iskustvima svih koji su ga probali, svaka reč je minorna u poređenju sa ovim neizostavnim delom italijanske kulture i tradicije.

KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA: Najbolji TIRAMISU koji ste ikada probali

Ukusan i kremast: Recept za domaći sladoled od čokolade (VIDEO)

DESERT ZA ZALJUBLJENE: Panakota u čaši ljubavi

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: najboljeizitalije.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.