Naslovna Zanimljivosti Narodno verovanje: Zbog čega se na Savindan mese perece (RECEPT)

Narodno verovanje: Zbog čega se na Savindan mese perece (RECEPT)

3488
0
perece11.jpg

Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, i čoveku koji se izborio za autokefalnost srpske crkve.

Danas praznuju i škole širom Srbije, a svima je dobro poznata i izreka “Sveti Sava- školska slava”.

Najveći srpski svetitelj svojim je delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.

Naime, iz zahvalnosti najvećem svetitelju koji je omogućio da uopšte imamo hleb na stolu, domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece. Prema jednoj legendi o Svetom Savi i jednoj anegdoti iz njegovog života nastao je ovaj običaj.

Legenda kaže da je u jednom trenutku Sveti Sava bio spreman da se sprijatelji sa samim đavolom, samo da bismo mi danas svakog dana na stolu imali svež hleb.

Pročitajte i:  Kulinarski putopis: Neobični ukusi sladoleda

Recept za perece

– 250 g margarina
– kockica svežeg kvasca
– 1 kg brašna
– 4 šoljice mleka
– kašika šećera
– 3 kašičice soli
– 4 žumanceta
– 2 belanceta

Priprema:

Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.