Naslovna Zanimljivosti “Mača” ili mleveni zeleni čaj

“Mača” ili mleveni zeleni čaj

188
0
maca_ili_mleveni_zeleni_caj.jpg

Za mnoge je zeleni čaj još uvek neobičan, mada ga azijski narodi piju već stotinama godina. Zbog svog lekovitog dejstva zeleni čaj u poslednje vreme i kod nas ima sve više obožavalaca.

Kofein u čaju
Za razliku od crnog čaja, zeleni čaj se ne fermentira već se listovi suše, pa zagrevaju ili pare, da bi se sprečilo fermentisanje. Na taj način skoro svi sastojci svežeg lista ostaju u sušenom čaju. Najvažniji je „razbuđujući” kofein, koji se naziva još i tein.

Arome
Tanini u zelenom čaju, koji daju žućkastozelenu boju napitku, čiste organizam i sprečavaju proces starenja. U zelenom čaju se nalaze još neke supstance koje sprečavaju nastanak raka i snižavaju  holesterol. Tu je i znatna količina vitamina C i fluora koji sprečava karijes. Posebno se ceni fino mleveni čaj “mača” (“mača” na japanskom znači “mleveni čaj”), koji se pije pri specijalnim ceremonijama.

Pročitajte i:  5 namirnica koje će ukloniti masnoće i kalorije iz kolača

“Mača” ceremonija čaja
Japanska tradicija: Pored same ceremonije sipanja čaja, postoji i ceremonija pripremanja čaja u prahu. Ritual ima strogo utvrđenapravila: u šolju se stavi kašičica „mača“ praha i prelije sa 70-100 ml vode temperature od oko 70 stepeni. Zatim se brzim pokretima čaj meša „metlicom“ od bambusa oko 30 sekundi.
Trend: Tradicija je jedno, a moda drugo. Tako je sve popularniji „mača late“, koji se poput „kafe late“ spravlja s mlekom.

Zanimljivost: „Mača“ može i da se jede, a ne samo da se pije! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput špageta.

Pogledajte recept: Sladoled od zelenog čaja

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.