Naslovna Zanimljivosti Kombinacije namirnica koje doprinose zdravlju organizma

Kombinacije namirnica koje doprinose zdravlju organizma

1183
0
Foto: Shutterstock

Svi znamo da su neke namirnice zdravije od ostalih, ali da li ste znali da neke postanu zdravije za organizam ako se jedu u paru s nekim drugim namirnicama. U nastavku pročitajte koje si to zdrave kombinacije.

Banane i grčki jogurt

Bilo da ujutro žurite na posao ili ste u potrazi za savršenom užinom nakon treninga, dobra je ideja da iskombinujete iseckane kolutiće banane s grčkim jogurtom.  Svi znaju da je banana bogata vlaknima koja se bore protiv zatvora, i kalijuma koji snižava krvni pritisak. Grčki je jogurt pak izvrstan izvor kalcijuma koji jača kosti i proteina potrebnih za izgradnju mišića. Zato je kombinacija ove dve zdrave namirnice savršena za bilo koje doba dana.

Sir i jaje

Sir je odličan izvor kalcijuma, a naučnici kažu da nam je potreban i vitamin D da bi nam telo bolje apsorbovalo taj mineral potreban za jačanje kostiju. Upravo je to razlog zašto je super ideja kombinovati sir i jaja, koja su puna D vitamina. Takođe, ona opskrbljuju telo proteinima, kao i zdravim masnoćama i holesterolom.  Skoro se svaka vrsta sira može narendati i posuti po jajima, a ako pokušavate izgubiti na težini, možete odabrati “lakši” nemasniji sir s manje kalorija.

Spanać i jagode

Kada je reč o izvorima gvožđa, većina će odmah pomisliti na spanać; bogat je gvožđem koje osigurava optimalne količine crvenih krvnih zrnaca. Međutim, ne znaju svi da se gvožđe može bolje apsorbovati kad se upari s vitaminom C, zbog čega se slatke jagode odlično slažu sa spanaćem.

Pročitajte i:  Čini čuda za zdravlje i lepotu: Isprobajte stari božanski lek!

Tamna čokolada i jabuke

Ako ne možete reći ne ovoj tamnoj poslastici, za još zdraviji učinak na organizam gorku čokoladu uparite s jabukama. Prema mišljenju naučnika, katehini u tamnoj čokoladi i snažni antioksidansi iz jabuke odlično rade zajedno na sprečavanju bolesti kardiovaskularnog sistema. Odaberite tamnu čokoladu sa najmanje 70 posto kakaa, a jabuku nemojte guliti jer je sadržaj kvercetina u njenoj koži.

Zeleni čaj i limun

Zeleni je čaj pun antioksidanata, zbog čega je odličan za sve koji pokušavaju izbeći prerano starenje, gojaznost, artritis, bolesti srca i rak. Prema naučnicima, najjednostavniji način da olakšate apsorpciju antioksidanata iz zelenog čaja je da svakoj šoljici dodate nekoliko kapi sveže iscijeđenog limuna. Ne brinite ako nemate pristup svežim limunima jer sok iz bilo kog voća koji sadrži veću količinu vitamina C može pomoći da iskoristite maksimum iz zelenog čaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.