Naslovna Zanimljivosti Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

6374
0
u_cemu_je_razlika_izmedju_sode_bikarbone_i_praska_za_pecivo_cl.jpg

Verovatno vam se desilo da pri pripremi jela recept zahteva prašak za pecivo, a vi imate samo sodu bikarbonu ili obrnuto. U čemu se zaista razlikuju ove namirnice?

Iako veoma liče i koriste se za slične namene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju. Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta ili mlaćenice. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica deluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a testo ili smesa narasta.

Prašak za pecivo je posebna mešavina sode bikarbone i suve kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suva. Većina praškova za pecivo ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da deluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smesa zagreva.

Rok trajanja sode bikarbone zavisi od načina čuvanja. Međutim, prašak za pecivo se brže kvari, odnoso gubi svoja svojstva u roku od tri meseca do godinu dana.

Pročitajte i:  OVO nikako nemojte čistiti sodom bikarbonom

Pogledajte i Soda bikarbona – koristan saveznik u nezi tela

Kako da koristite prašak za pecivo umesto sode bikarbone

Ako vam recept zahteva sodu bikarbonu, a vi imate samo prašak za pecivo, postoji rešenje. Potrebno je da dodate čak 2-3 puta više praška za pecivo za isti efekat. Međutim, može se desiti da vam hrana ima jak miris praška za pecivo.

Kako da koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo

Ova zamena zahteva i da povećate količinu kiselih sastojaka kako bi se aktivirala soda bikarbona. S obzirom da je soda skoro tri puta jača od praška za pecivo, morate voditi računa i o tom odnosu i staviti sasvim malo sode. Što se tiče odnosa sa kiselim sastojcima, potrebna vam je kašičica sirćeta ili soka od limuna na pola kašičice sode bikarbone.

Izvor: simplyrecipes.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.