Naslovna Zanimljivosti Kako je nastala Karađorđeva šnicla

Kako je nastala Karađorđeva šnicla

2424
0
kako_je_nastala_karadjordeva_snicla_cl.jpg

Karađorđeva šnicla je postala klasično jelo, omiljeno toliko da ga gurmani često smatraju tradicionalnim srpskim jelom. Međutim, tvorac čuvene pikantne Karađorđeve šnicle je Titov kuvar, profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Ovo pikantno jelo od šnicle i kajmaka nastalo je davne 1956. godine u restoranu Golf, a ime je dobilo po dinastiji Karađorđević.

Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita.

Pročitajte i:  Kada treba da pijemo toplu, a kada hladnu vodu

Karađorđeđva šnicla je zvanično predstavljena u Domu omladine u restoranu Sunce u kome se održavla izložba ugostiteljstva. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato.

Brojna jela ovog kulinarskog stručnjaka nalaze se u jelovnicima zemalja u regionu. ‍Karađorđeva šnicla je možda najpoznatije jelo, ali Mića Stojanović je osmislio i njeguški stek, smederevsko đule, medaljone mumalo, kaluđerske sarme…

Oprobajte se i vi u pripremi pikantne šnicle – evo recepta Karađorđeva šnicla.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.