Naslovna Zanimljivosti Kako da odaberete najbolji zaslađivač za kafu

Kako da odaberete najbolji zaslađivač za kafu

422
0
kako_da_odaberete_najbolji_zasladivac_za_kafu.jpg

Nutricionisti i fitness treneri se slažu da bi dnevno trebalo unositi minimalne količine šećera, odnosno da bi namirnice bogate šećerom trebalo da sadrže tek 10 do 15 posto hrane koju unosimo u organizam. Pogledajte lestvicu šećernog zdravlja od najzdravijih varijanti prema onim manje korisnim za telo i organizam.

1. Stevija 

Stevija je zdrav i prirodan zaslađivač koji se dobija preradom lišća istoimene biljke kaja potiče iz Paragvaja. Ono je čak trideset puta slađe od šećerne repice koje se koristi za tradicionalnu proizvodnju kristalnog šećera. 

Pogledajte i 7 zanimljivih činjenica o steviji

Za: Prirodan izvor slatkoće koji nema kalorija, ne podstiče stvaranje karijesa i koji ne podiže nivo glukoze u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima, i osobama koji su na dijeti. 

Protiv: Ostavlja robustan ukus u ustima nakon konzumacije. Preterivanje sa stevijom može povećati želju za slatkim. 

2. Med 

Med je gusti sok koji prave pčele od cvetnog nektara. Postoji nekoliko desetina različitih vrsta meda s obzirom na izvor nektara (npr. bagremov, cvetni, livadni, kaduljin …), ali i konzistenciju ploda. 

Pogledajte i Kako da prepoznate pravi med

Za: Med je odličan izvor vitamina i minerala, a krase ga jaka antibakterijska svojstva koja umiruje upaljeno grlo, nadraženi želudac i celokupni probavni sistem. Prava je imunitetna bomba. 

Protiv: Nutricionisti ga posmatraju više kao kompletnu namirnicu, nego kao izvor slatkoće. Ne čudi stoga što je reč i o veoma kaloričnoj namirnici – u jednoj kašičici meda nalazi se oko šezdeset kalorija. 

3. Kokosov šećer

Kokosov šećer se dobija iz biljnog soka kokosovih cvetnih pupoljaka, koji se potom suši na visokim temperaturama i zbog kog ima tamniju boju poput smeđeg šećera. 

Pogledajte i Prirodne zamene za šećer

Za: Bogat izvor minerala (posebno gvožđa i magnezijuma) s niskim glikemijskim indeksom koji se preporučuje i dijabetičarima. 

Protiv: Reč je o kaloričnom zaslađivaču, koji se nalazi u rangu meda. 

4. Agava sirup 

Ovaj prirodni zaslađivač koji se dobija iz južnoameričkog kaktusa nazivaju još medena vodica. Slađi je i ređi od meda pa se koristi u vrlo malim količinama. 

Pročitajte i:  Simptomi nedostatka magnezijuma

Pogledajte i Šećer od agave smanjuje rizik od dijabetesa

Za: Prilagođen upotrebi dijabetičara i osoba osetljivih na šećer jer ima nizak glikemijski indeks. 

Protiv: Kalorijska bomba s kojom treba pažljivo ako držite dijetu.

5. Smeđi šećer 

Proizvod koji se dobija delimičnim rafiniranjem šećerne trske zbog čega ima tamniju boju od klasičnog rafiniranog šećera. Karakteriše ga vlažnost i lepljivost. 

Pogledajte i Kako sami da napravite smeđi šećer od običnog

Za: Tokom procesa izrade u proizvodu delimično ostaju neki minerali i hranjive materije zbog čega je zdraviji izbor za zaslađivanje od belog šećera. 

Protiv: Na tržištu se nalazi dosta “lažnjaka” koji su zapravo samo obojeni beli šećeri. Pravi smeđi šećer podložan je grudvanju, što usporava primenu u domaćinstvu. 

6. Kristalizovani beli šećer

Beli šećer je proizvod rafiniranja šećerne repe i šećerne trske. Karakteriše ga velika slatkoća i snežno bela boja kristalića. 

Pogledajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane

Za: Niska cena, široka dostupnost i jednostavna primenjivost u korišćenju omogućava jednostavnije korišćenje u pripremi svih vrsti jela i napitaka.

Protiv: Ima visok glikemijski indeks, ne sadrži hranjive materije, podstiče stvaranje karijesa i izaziva gojenje. 

7. Veštački zaslađivači 

Sukraloza, aspartam, sorbitol, ciklamat i manitol samo su neke vrste veštačkih zaslađivača koji se sintetizuju industrijskim putem, a koje su dostupne na tržištu u obliku tečnosti, praškova ili tabletica. 

Pogledajte i Kako da napravite prirodni zaslađivač 

Za: Imaju ukus vrlo sličan šećeru bez da sadrže saharozu, a sadrže i minimalnu količinu kalorija. 

Protiv: S obzirom da se sintetizuju kemijskim putem njihov dugotrajan efekat na telo nije dovoljno istražen i ispitan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.