Naslovna Zanimljivosti Jestivo cveće

Jestivo cveće

314
0
jestivo_cvece.jpg

Ranije su ljudi, da bi se prehranili, bili primorani da jedu biljke, divlje voće, koštunjave plodove i korenje. Potom je čovek počeo termički da obrađuje namirnice i da  sveža hrana dolazi u obliku voća i povrća za salatu. U novije vreme, u jelovnik polako ulazi i cveće!

Salate od jestivog cveća postale su pravi trend i ne samo što izgledaju vrlo neobično i atraktivno, imaju posebnu aromu i veoma su zdrave. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.
Cveće se osim u salatam koristi i na sendvičima,  u supama i pićima.

Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.

Pročitajte i:  Lekoviti maslačak: Čaj, sok i sirup za zdravlje organizma (RECEPT)

Borač – ili “krastavac biljka” – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.

Ljubičica – cvetići obične i rogaste ljubičice imaju divan ukus.

Timijan – idealan je za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.

Osim nabrojanih, u jestive cvetove spadaju i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Cvetovi banane, akacije ili gardenije namenjeni su ljubiteljima egzotičnijih ukusa.

Pročitajte i tekst Kristalizovano cveće

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.