Naslovna Zanimljivosti Jela iz Srbije: Koji su to specijaliteti koji dolaze sa juga?

Jela iz Srbije: Koji su to specijaliteti koji dolaze sa juga?

3502
0
Foto: Shutterstock/Stepo Dinaricus/Creative Family

Poslednja stanica na našem kulinarskom putovanju je južna Srbija.

Jug Srbije osim prirodnim lepotama, ali i retkim biljnim i životinjskim vrstama, može da se pohvali i fantastičnom gastronomskom ponudom.

Ako posetite ovaj region ne samo da ćete uživati u izvanrednim predelima, nego ćete okusiti i najbolju hranu. Ako ste ljubitelj ljute i začinjene hrane, kao i mesa onda ste na pravom mestu.

Ono po čemu su najpoznatiji je svakako ajvar, pinđur, pečene paparike sa belim lukom, punjene suve paprike i nezaobilazan roštilj…

Tradicionalne salate su urnebes, šopska, pretrenica, salata sa paprikama i sirom (pretrljano)…

Poznato je da je jug oduvek bio siromašan, pa je jedna od karaketristika ljudi i štedljivost. Kod njih se ništa od hrane ne baca, pa su tako nastali i čuveni specijaliteti kao što su: mozak, škembe čorba, sarmaluk (jagnjeća sarma). Od životinja koriste sve, od glave do repa.

Pročitajte i:  Da li viršle mogu da se zamrznu?

Roštilj nije jedino čime južnjaci mogu da se pohvale. Oni imaju tradicionalna, ali i pomalo zaboravljena jela od mesa kao što su kapama, leskovačka mućkalica, teleća glava u saftu, dimljena kolenica, janija…

Ali to nije sve. Nikako ne smemo da izostavimo ni ostala jela poput prebranca, podvarka, prženije…

U sledećem tekstu ćete moći da pročitate recepte za neke od njihovih najpoznatijih jela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.