Naslovna Zanimljivosti Formula za savršenu picu

Formula za savršenu picu

73
0
formula_za_savrsenu_picu_n.jpg

Nepečena sredina i zagorele ivice, noćna mora domaćica i kuvara, mogu postati prošlost. Naučnica Eugenija Čeng sa Univerziteta Šefild tvrdi da je došla do revolucionarne matematičke formule za savršenu picu, uzimajući u obzir faktore kao što je odnos fila i testa.

Istraživanje je pokazalo da odnos fila i baze, odnosno testa, zavisi od veličine pice, pa tako manjom picom pojedemo više fila po zalogaju.

Tajna leži u tome što se i veća i manja pica peku isto vreme,  ali se na većoj pici fil rasporedi po većoj površini i razlije se bliže koricama, pa se veličina hrskavih ivica smanjuje.

Doktorka Čeng kaže da količina fila po zalogaju ne zavisi samo od debljine testa, već od balansa ukusa testa i topinga.

Formula izgleda ovako- t/d x r6/(r3 – 15)2

U formuli, „d“ je konstanta volumena testa, „t“ je konstanta volumena fila. Ostatak formule predstavlja pravi odnos baze i topinga koji  obezbeđuje savršen zalogaj.

Pročitajte i:  Brzo, lako, ukusno: Mrežasta pica (VIDEO)

Dobijenom  formulom je otkriveno da je razlog nepečene sredine ili na pice, previše fila i priloga koje domaćice, ili domaćini, stavljaju. Što je pica manja, veći je rizik da sredina bude manje pečena.

Lanac picerija PizzaExpress je angažovao doktorku Čeng, kako bi otkrili zbog čega je njihova pica Romana od 14 inča, koja ima tanju i hrskaviju podlogu od Klasik pice od 11 inča, tako popularna.

Ipak, teorijski, ljubitelji pice u potrazi za bogatijim ukusom, trebalo bi radije da biraju manju picu, sa više fila po zalogaju.

Prema rečima predstavnika lanaca picerija, njihova tajna je u originalnom testu, ali i dodatnih 15g fila po pici. Ovo je prvi put od 1965. godine da PizzaExpress menja svoj originalni recept, ali predstavnici picerije kažu da su mušterije primetile i odlično prihvatile razliku. 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.