Naslovna Zanimljivosti Da li ste znali: Ovako se pravi suvi kvasac

Da li ste znali: Ovako se pravi suvi kvasac

11148
0
Foto: Shutterstock

Da biste umesili mekan i hrskav hleb ili penaste kiflice sa sirom neophodan vam je kvasac. On je od suštinskog značaja koji izaziva hleb da poraste, onaj koji čini lepinju meku kao pamuk i tera kiflice da se tope u ustima. Kvasac sadrži milione malih aktivnih ćelija koje se aktiviraju uz šećer i toplu vodu kod mešenja testa. U procesu mešenja, male ćelije kvasca se množe, oslobađa se ugljen-dioksid i to tera testo da raste.

Svež kvasac ima svoje nedostatke, pa zbog toga domaćice vole da koriste suvi kvasac.

Kako se pravi suvi kvasac?

Suvi kvasac je napravljen u industrijskim uslovima, proizveden je ekstrudiranjem običnog presovanog živog kvasca. U procesu se dobijaju male granule koje se zatim osuše i pakuju.

Pročitajte i:  Ukusno pecivo: Pita sa mesom koja podseća na burek (VIDEO)

U nekim vrstama suvog kvasca u procesu ekstrudiranja dodaju se i druge komponente, kao što su antioksidanti, emulgatori i askorbinska kiselina.

Zahvaljujući velikoj aktivnosti ćelija kvasca, dužem roku trajanja, lakoći čuvanja i relativno visokoj aktivnosti, koja se može održavati tokom dužeg vremenskog perioda, suvi kvasac je izvrsna zamena za sveži kvasac.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.