Naslovna Zanimljivosti Da li soja sos treba da se čuva u frižideru?

Da li soja sos treba da se čuva u frižideru?

123
0
Foto: Shutterstock

Pored svih mlečnih proizvoda, tegle džema, mesnih prerađevina, voća i povrća, postavlja se pitanje da li u frižideru ima mesta i za soja sos?

Vaš omiljeni dodatak jelima (naročito kineskim specijalitetima), zaista je postao nezamenjiv u kuhinji. Ali, možda je ipak bolje pitanje – da li ga je neohodno držati u frižideru? Ukoliko niste sasvim sigurni, otkrivamo vam ovom prilikom tajne u vezi sa skladištenjem soja sosa.

Da li soja sos mora da bude u frižideru?

Kratak odgovor glasi: ne, ne mora, u većini slučajeva.

Jedna od super strana fermentisane hrane je ta što sa tehničke strane gledano, ona može opstati na sobnoj temperatiri izvesno vreme a da se pri tom ne pokvari. Mikroorganizmi koji se nalaze u ovakvoj hrani, ne dovode do njenog kvarenja, već naprotiv, pomažu da se ona sačuva u ispravnom stanju.

Soja sos se pravi od fermentisane paste soje, pečenih žitarica, salamure (slane vode) i koji zrnevlja (kuvanog pirinča). Proces pravljenja traje mesecima, a slana smeđa tečnost upravo zahvaljujući tome opstaje duže vreme na sobnoj temperaturi. Dakle soja sos se neće pokvariti ako ga ne držite u frižideru, međutim moguće je da će s vremenom njegov ukus biti za nijansu drugačiji, ali neće naškoditi vašem zdravlju.

Pročitajte i:  Zapečeno povrće - brz i jednostavan obrok koji će osvojiti sva vaša čula (VIDEO)

Neotvorena boca soja sosa može da traje i do 3 godine, dok otvorenu možete sasvim opušteno držati van frižidera i do godinu dana. Međutim ako ga vrlo retko koristite i ako znate da ga nećete potrošiti za čak godinu dana, u tom je slučaju poželjno da ga odložite u frižideru kako bi sačuvali njegov izvorni ukus.

Gde ga čuvati na sobnoj temperaturi?

Poput maslinovog ulja i kafe, soja sos je potrebno držati dalje od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti. Hladan i mračan ormarić predstavlja najbolje mesto za vaš omiljeni sos. Svetlost i toplota narušavaju njegov kvalitet.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.