Naslovna Zanimljivosti Budite oprezni: Ove opasnosti vrebaju u kockicama leda

Budite oprezni: Ove opasnosti vrebaju u kockicama leda

55
0
budite_oprezni_ove_opasnosti_vrebaju_u_kockicama_leda.jpg

Letnji napici su nezamislivi bez nekoliko kockica leda kako bi nam priuštili pravo osvećženje. Ipak, u tim kockicama se kriju i nepoželjne materije.

1. U aparatima za led akumuliraju se bakterije. One se kontaminiraju vodu tokom procesa smrzavanja i nastajanja leda. Ledomat se uglavnom ne tretira kao ostali kuhinjski aparat tj. ne čisti se zbog predrasude da nije prljav. Međutim, to je greška i potrebni su mu redovni tretmani čišćenja.

Pogledajte i Zbog čega ne smete da perete piletinu pre upotrebe (VIDEO)

2. Najveći krivac za kontaminaciju leda je plesan. Iako hladne temperature ne podstiču stvaranje plesni, do problema dolazi ako se ledomat često gasi.  ada dolazi do topljenja, nakupljanja vlage i, na kraju, do stvaranja buđi. Ledomate obavezno treba očistiti pre upotrebe, pogotovo ako je dugo bio van upotrebe.

Pročitajte i:  Domaći sladoled od kafe

Pročitajte i Zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače?

3. Bakterije vole i lopaticu za led. Ako konobar uzima lopaticu za led prljavim rukama i onda je vrati u ledomat, bakterije s njegovih ruku prelaze u aparat i direktno na led. Isto važi i za ‘kućno’ vađenje leda. Uvek operite ruke pre nego što njima krenete vaditi led iz posudica. Mikrobiolozi upozoravaju da led može postati ozbiljan izvor zaraze i zato s njim treba biti oprezan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.