Naslovna Zanimljivosti Blagodeti čaja

Blagodeti čaja

39
0
blagodeti_caja_cl.jpg

Čaj koji pijete u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, trebalo bi ih uzimati uz savet lekara i voditi računa o delotvornosti određenih biljaka.

Evo kratkog pregleda delotvornosti čaja.

Čaj od nane. Nana sadrži eterično ulje, flavonide, gorke sastojke itd, a sve to doprinosi otklanjanju raznih tegoba u probavnom traktu. Čaj od nane, osim toga, olakšava i izlučivanje žuči.

Čaj od šipka. Zbog sastojaka koje sadrži (niacin, karotin, tanin, voénu kiselinu, vitamine B2, K, mineralne sastojke i aromatska jedinjenja), šipak deluje okrepljujuće. Čaj od šipka kuva se na temperaturi do 60 stepeni, može da stoji i do 24 časa, a može se piti i hladan.

Čaj od kamilice. Kamilica deluje umirujuće na organizam. Ublažava upale, grčeve u probavnom traktu, a veoma često se koristi i za obloge. Priprema se neposredno pre upotrebe.

Pročitajte i:  Koji čajevi odgovaraju vašoj krvnoj grupi

Čaj od žalfije. Treba ga kuvati tako što se sadržaj ostavi u provreloj vodi, poklopljen, da odstoji desetak minuta, a zatim se procedi. Zaslađen i topao čaj od žalfije koristi se prilikom upala želuca, žuči i mokraćnih kanala. Nezaslađen čaj od žalfije dobar je za dezinfekciju i ispiranje usne duplje i grla.

Čaj od belog sleza. Koren sleza sadrži najviše sluzi, skroba, pektina i šećera. Olakšava iskašljavanje, bilo da se pije ili koristi za natapanje obloga.

Čaj od lipe. Kao i čaj od sleza, može poslužiti u borbi protiv kašlja, ali podstiče i preznojavanje, pa je koristan pri lečenju gripa ili nazeba.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.