Naslovna Zanimljivosti Baciti ili ne: Šta da radimo sa začinima kad im istekne rok...

Baciti ili ne: Šta da radimo sa začinima kad im istekne rok trajanja?

1850
0
Foto: Shutterstock

Ako razmišljate treba li baciti začine ili ne, dobro ih pogledajte i pomirišite – ako nisu izgubili svojstva, možete im dati još koju šansu.

Kada ste zadnji put u kuhanji iskoristili piment, kurkumu ili anis? Polica za začine čest je dodatak brojnih domaćinstava, iako se većina jarkih bočica gotovo nikad ne otvara. Lep ukras, zar ne…

Štaviše, uvođenje različitih začina u kuvanje obično dobro zvuči samo u teoriji. Praksa ipak pokazuje da većina ljudi kod nas bira klasične mediteranske začine ili povrćne začinske mešavine.

Zaboravljamo da postoje

Naravno, u kuvarsko eksperimentisanje ne uključujemo jedan pokušaj pripremanja indijskog karija pre tri godine. Ako već godinama niste dodirnuli egzotične začine s police, njihov je rok trajanja sigurno istekao i slobodno ih možete baciti u smeće.

Mleveni začini, naime, imaju rok trajanja od 6 do 12 meseci, dok se oni u komadu poput zvezdanog anisa, ili cimeta u kori – mogu koristiti malo duže od toga. Začini kojima je istekao rok trajanja u pravilu nam ne mogu naštetiti, osim ako se u njima nisu nastanili moljci ili plesan, ali zato značajno gube aromu.

Bacamo dobre začine

Rok trajanja koji se nalazi na pakovanju odnosi se upravo na vreme tokom kog će dati najviše mirisa jelu. Stoga ako razmišljate treba li baciti začine ili ne, dobro ih pogledajte i pomirišite – ako nisu izgubili svojstva, možete im dati još koju šansu.

Pročitajte i:  JEFTINO I LAKO: Brze pitice sa sirom (VIDEO)

Nismo naznačili rok

I dok većina originalnog pakovanja ima naznačen rok trajanja na ambalaži, do problema dolazi kad sadržaj začina prebacujemo iz kupovnih vrećica u posebno napravljene posudice za kuhinjski stalak, a da nismo prepisali rok trajanja s originalnog pakovanja.

Kupujemo velika pakovanja

Uvedite praksu obnavljanja začina uvek u isto vreme – npr. oko decembarskih praznika, pa ćete uvek znati kada je šta kupljeno. Takođe, izbegavajte kupovinu velikih akcijskih pakovanja jer su male šanse da ćete ih uistinu i potrošiti.

Držimo ih na pogrešnom mestu

Začini bi trebali biti na tamnom i suvom mestu – dok bi čili prah ili crvenu papriku bez griže savesti mogli staviti i u frižider kako bi zadržali boju i svežinu. A sada, hrabro se bacite na policu i krenite s čistkom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.