Naslovna Zanimljivosti 5 osvežavajućih namirnica za letnje dane

5 osvežavajućih namirnica za letnje dane

399
0
Foto: Shutterstock

Za sve one koji ne mogu otputovati na more ovog trenutka i rashladiti se, otkrivamo koje namirnice mogu doneti neophodno osveženje. Pristupačne su i mogu se naći u gotovo svakom domaćinstvu i frižideru.

Ove namirnice su takođe preporučljive za konzumiranje tokom vrelih letnjih dana upravo zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tečnosti.

Takođe, treba izbegavati masnu i slanu hranu, kao i kofeinske napitke.

Krastavac – ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode.

Zbog niske kalorijske vrednosti, ima vrlo široku primenu i koristi se  u supama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinirati sa tikvicama, patlidžanom ili paradajzom, začiniti sa limunovim sokom, čime se dobije hrana koju organizam lako vari i ukusna salata, idealna za letnje dane.

Paradajz –  zbog svog nutritivnog sastava, paradajz je već dugo poznat kao visoko vredna namirnica.

Rado je viđen gost svih letnjih salata, a u kožici paradajza se nalazi sastav koji deluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će kožda duže biti mlada.

Lubenica – zbog visokog sadržaja vode, lubenica je jedna od najboljih namirnica za osveženje.

Pročitajte i:  Recept za domaće jabukovo sirće

Ukusna je, sočna i lagana i kao takva postaje idealan desert nakon letnjeg ručka. Za dodatno rashlađenje, dobra je u kombinaciji sa ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvežiti, osiguraće vam i preko potrebne vitamine i minerale.

Grejpfrut – ova tropska biljkaje , osim po svom soku gorko–kiselog ukusa, poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih materija koje povoljno utiču na naš organizam.

Za rashlađenje, najbolje je konzumirati sok od svežeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomerne telesne težine.

Salata od heljde – tokom letnjih dana, ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, opredelite se za heljdu.

Potrebno je skuvati heljdu i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svež paradajz i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo bibera. Takav obrok je lak za varenje, neće vas naduti, lako se priprema i postaće omiljeni recept za leto.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.