Naslovna Zanimljivosti 10 najopasnijih namirnica koje morate oprezno da konzumirate

10 najopasnijih namirnica koje morate oprezno da konzumirate

3212
0
Foto: Shutterstock

Ovih namirnica se trebate čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posledica!

1. Voće ackee

Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju, nemojte jesti njene plodove bez konsultacije sa nekim. Ako ne sazri kako treba, njena konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!

2. Koren manioke

Koren manioke odličan je dodatak karipskim jelima, ali nemojte nepromišljeno da ga koristite. Ako ovaj koren termički ne obradite dovoljno, vaši bi gosti mogli umreti od trovanja cijanidom.

3. Fugu

Japanska bodljikava riba fugu pravi je kulinarski delikates u Aziji, ali ona zahteva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin – otrov koji kao i kod drugih naduvenih riba izaziva smrtne posledice, pa se kuvari posebno treniraju kako bi uklonili taj otrov pre nego što posluže goste.

4. Otrovne pečurke

Od lagane mučnine do kobnih posledica po vaš život, najgori je scenario ako neodgovorno i neoprezno berete i konzumirate pečurake. Zato uvek budite u pratnji osobe koja ima mnogo iskustva, a sve u šta niste sto posto sigurni zaobiđite u širokom luku!

5. Afrička bik-žaba

Žabe su delikates u celom svetu, ali afrička podvrsta bik-žaba (engl. Bullfrog) izaziva zastoj bubrega ako se termički dobro ne obradi pre jela.

6. Krvave školjke

Pročitajte i:  Lekovite grožđice: Jedite ih svakog dana, jer su pravo blago za organizam!

Ove školjke su vrhunski delikates u Kini, tačnije u Šangaju, ali uživanje u njima može vam preneti hepatitis A i E, pa su zato zabranjene od 1988. godine. Ipak zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje se mogu probati na odabranim lokacijama.

7. Bazgine bobice

Od ovih bobica se prave pekmezi i sokovi širom Evrope, ali takođe se dodaju brojnim komplikovanim jelima. Dok god su bobice dobro skuvane, nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. Ako jedete sirove plodove možete osetiti slabost ili povraćanje.

8. Višnje s košticama

Višnje jedete ceo život i nikad vam nije bilo loše? Opasnost vreba iz njihovih – koštica. Progutate li košticu-dve, neće vam biti ništa. Ali ako pojedete veliku količinu, mogli biste početi da osećate slabost i mučninu.

9. Lišće rabarbare

Gorki belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih poslastica, zimnica, ali i slanih jela. Ipak lišće ove biljke izbegavajte u širokom luku jer izaziva povraćanje.

10. Kikiriki

Kikiriki je jedan od najrasprostranjenijih alergena modernog sveta i od njega strahuju milioni ljudi širom sveta. Alergija na kikiriki obuhvaća sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.