Naslovna Začini Najbolje kombinacije suvih i svežih začina

Najbolje kombinacije suvih i svežih začina

586
0
zacini.jpg

Ukoliko dodajete više začina, važno ih je uskladiti kako bi se istakao ukus jela, a ne zasenio intenzivnim aromama. Osim ako recept to posebno ne nalaže, nemojte da koristite više od tri začina u jednom jelu. Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji. Nije ni svejedno šta ćete upotrebiti za pečeno meso, a šta za variva ili umake i kako se začini “podnose” u kombinacijama. 

Pogledajte i Začini – za ukusnija jela i bolje zdravlje

Generalno, mera je četvrtina kašičice suvih začina po kilogramu mesa ili na svakih pola litre supe. Ako umesto suvih koristite sveže trave, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti. Jedan od najčešćih začina kod nas uz so i biber je mlevena crvena paprika. 
Neka jela ne bi bila ono što jesu da nema paprike. S njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica. 

Pogledajte i Začini za slano i slatko

Treba je oprezno kombinovati s lovorom i ruzmarinom da je ne bi zasenili. Uz mlevenu papriku popularan je i peršun zbog blage arome. Prženim naseckanim peršunom posipaju se prženo meso i povrće, a sitno naseckani listići odličan su dodatak maslacu i raznim umacima. Dodaje se u marinade s belim lukom i maslinovim uljem. 
U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor. 

Pročitajte i:  Celer, i zdravlje i aroma

Pogledajte i Začini kao prevencija raka

Origano se dodaje u jela od paradajza, umacima, kao začin uz sir, gustim supama i specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, timijanom, bosiljkom, estragonom i mažuranom. Osušeni list lovora mora biti maslinasto zelen. Ako je smeđe nijanse, nema arome. Lovorom se aromatiziraju mesna jela, a posebno divljač. Temeljni je sastojak začinske mešavine bouquet garni.

Vodič kroz začine:

Ruzmarin: Dobro se slaže s narandžinom korom i celerom, prazilukom i kaduljom

Ljuta ili slatka paprika: Paprikom začinite gulaše, perkelt, jela od junetine i divljači. Pristaje i uz slatkovodnu ribu.

Pikantna gorušica: Semenske se stavljaju u salamuru za kiseljenje i začinske mešavine za pripremu mesa i ribe.

Intenzivni kim: Njime se začinjavaju krompir, meso, variva od kelja, cvekla, sveži i kiseli kupus. Omiljen je začin za hleb i peciva.

Vlašac: Kombinuje se s peršunom, krasuljicom i estragonom kao i majoranom i koprom.

Mirisi Azije: Zvezdasti anis, klinčići, cimet i semenke koromača dobar su spoj. 

Bosiljak pristaje uz lavandu, čubar, semenke koromača, lovor i ruzmarin.

Bouquet garni: Majčina dušica, peršun i lovor temeljni su začini ove mešavine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.