Naslovna Začini Kako da vam biljni začini duže budu sveži

Kako da vam biljni začini duže budu sveži

89
0
bilke1.jpg

Odlučili ste da kupite sveže biljne začine, ali vam se dešava da oni ne ostaju dugo sveži? Ne očajavajte, probajte ova četiri trika i vaši začini ostaće sveži dvostruko duže!

1. Izaberite najbolje biljke

U kupovini svežih začina vrlo je bitno da izaberete one sveže, čiji miris možete da osetite kada im se probližite. Izbegavajte one čiji su listovi oštećeni ili potamneli.

2. Nemojte odmah da ih perete!

Kada stignete kući, nemojte odmah prati začinske biljke. To će uzrokovati višak vlage i skratiti njegov rok trajanja. Umesto toga, operite ih pre no što treba da ih iskoristite.

3. Skratite stabljiku

Skratite stabljike koje drže listove, isto kao što bi učinili sa bilo kojim buketom cveća i stavite u čašu sa vodom. Ne natrpavajte čašu, već razdelite buket u 2 čaše, ukoliko je to potrebno. Morate mu ostaviti prostora da diše.

4. Iskoristite plastičnu kesu

Bilje labavo pokrijte plastičnom kesom i stavite u frižider (ovo ne važi za bosiljak)! Čuvajte u frižideru i menjajte vodu kada postane mutna.

Pročitajte i:  Muskantni oraščić - lek za mučninu, gastritis, zubobolju i lošu probavu

Vaše bilje bi sada trebalo da ostane sveže oko 5 dana.

Kada ga izvadite iz frižidera i počnete da ga koristite, pratite sledeća 4 koraka…

1. Prvo ga operite i osušite.

Ono mora biti skroz suvo pre nego što ga iskoristite!

2. Izdvojte samo listove.

Ne morate seći list po list. Uzmite veo buket u jednu i oštar nož u drugu ruku. Laganim pokretima na dole, skinite samo listove.

3. Iseckajte.

Listovi su vrlo tanki i zbog toga je bitno da koristite oštar nož. Možete ih i cepkati prstima.

4. I sada je sve spremno za jelo!

Svež začin možete staviti na sve! Koristite ih za pastu, mešajte ih sa salatom ili napravite sos od njih!

Pročitajte i 5 najboljih namirnica za proleće

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.