Naslovna Vodič Zbog čega bi trebalo češće da jedete grčki jogurt

Zbog čega bi trebalo češće da jedete grčki jogurt

51
0
grcki_jogurt.jpg

Grčki jogurt sadrži 40 odsto manje šećera, 38 procenata manje natrijuma, a čak duplo više hranljivih proteina u odnosu na običan jogurt! Svaka kašika ove ukusne namirnice koju pojedete obezbediće vam porciju energije i zdravlja na nekoliko polja!

Sistem za varenje

Jedan od najskrivenijih pozitivnih efekata grčkog jogurta jesu probiotici koje sadrži, jer zdrave bakterije pomažu crevima da dobro rade. U sistemu za varenje prirodno se nalaze različite vrste bakterija – neke dobre, koje pomažu varenju hrane, ali i neke potencijalno štetne. Konzumiranje grčkog jogurta pomaže povećanju količine dobrih bakterija u stomaku, a to je dobro jer što ih više unosite, ostaje sve manje mesta za razmnožavanje onih štetnih.

Sve ovo pomaže sprečavanju ili poboljšanju nekoliko zdravstvenih problema, poput dijareje, nervoznih creva i ublažavanju simptoma Kronove bolesti i ulcerativnog kolitisa.

Krvni pritisak

Konzumiranje grčkog jogurta je jedan od najboljih načina da snizite krvni pritisak kroz ishranu. Unesite u organizam svakodnevno dve do tri porcije mlečnih proizvoda sa niskim procentom masnoće, uključujući i grčki jogurt, jer kalcijum, magnezijum i kalijum koji se u njima nalazi snižava pritisak.

Telesna težina

Brojne studije uočile su vezu između konzumiranja mlečnih proizvoda i gubitka kilograma. Grčki jogurt se ističe iz mase mlečnih namirnica, zbog količine proteina koje sadrži. Budući da organizam proteine vari mnogo duže, bićete siti duže nego obično, što će značajno smanjiti napade gladi između obroka dok pokušavate da oslabite. Čak i ako ogladnite pre vremena, malo grčkog jogurta je najzdraviji način da utolite svoju žudnju za hranom.

Zdravlje kostiju

Grčki jogurt obezbeđuje vašem telu važne materije, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma i proteina, koji zajedno čine kosti jakim i zdravim. Na žalost, većina ljudi se fokusira samo na kalcijum kada je reč o zdravlju koštano-skeletnog sistema i misle da su suplementi jedino što im je potrebno. Grčki jogurt vam pruža ono čega u tim tabletama nema, a istraživanje je i potvrdilo da su žene koje su unosile kalcijum kroz mlečne proizvode imale bolje rezultate kada je reč o kostima, u odnosu na one koje su uzimale suplemente.

Pročitajte i:  Domaći sladoled od lubenice

Intolerancija na laktozu

Ovo stanje predstavlja preosetljivost na mlečni šećer – laktozu, a manifestuje se kroz dijareju i nadimanje. Ipak, osobe koje pate od ovog problema trebalo bi da konzumiraju mlečne proizvode u svakom slučaju, jer je dokazano da mogu da podnesu 250 ml mleka u obroku, što iznosi 12 grama laktoze. Preporučuje se da ljudi sa intolerancijom na laktozu počnu polako da je uvode u ishranu, a najbolje je početi sa proizvodima sa niskim sadržajem laktoze.

Tu na scenu stupa grčki jogurt! On spada u namirnice sa niskim sadržajem laktoze – čaša od 180 ml nemasnog grčkog jogurta sadrži samo 4 grama laktoze. Uz to, probiotici u grčkom jogurtu pomažu snižavanju nivoa laktoznog šećera, pa je i varenje olakšano.

Kada se uzmu o obzir sva odlična svojstva grčkog jogurta, nema razloga a da sami ne napravite ukusno jelo sa ovom zdravom namirnicom.

Pogledajte i Kako da napravite grčki jogurt

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: Still

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.