Naslovna Vodič U ove mitove veruju gastronomski snobovi

U ove mitove veruju gastronomski snobovi

64
0
susi.jpg

Imajte na umu da neki gastronomski saveti imaju određenu vrednost, dok su drugi totalno nevažni i graniče se s neistinama.

Mit 1: Uvek naručujte odreske koji su srednje pečeni.

Svi gastronomski znalci se kunu da je najbolje naručivati srednje pečen odrezak, jer samo takav način termičke obrade odaje poštovanje prema mesu i kuvaru. Takođe, samo srednje pečen odrezak zadržava svu sočnost mesa i pruža vam nezapamćen gastronomski užitak. 

Istina: Filozofija srednje pečenog mesa ne vredi za sve vrste mesa ili odrezaka. Srednje pečen pileći odrezak, na primer, mogao bi vas odvesti u bolnicu. S druge strane, neke vrste mesa obavezno se jedu „krvave“. Srednje pečen odrezak najbolje će pristajati uz goveđi ramstek ili biftek.

Pogledajte i 5 najčešćih mitova o ishrani

 

Mit 2: Rolnice sušija se ne smeju „namakati“ u umaku od soje. 

Iako ćete u većini japanskih restorana uz suši dobiti i posudice s umakom od soje, snobovi će vas prezirno gledati ako ih entuzijastično iskoristite. Slast sušija ogleda se u optimalno pripremljenom i ohlađenom pirinču koji se sljubljuje s vrhunskom svežom ribom koja je pak izrezana do savršenstva. 

Istina: Wasabi pasta ili umak od soje spasiće vaše nepce od lošeg ili tek korektnog sušija. Nećete povrediti čast kuvara ako poboljšate ukus ovih tradicionalnih japanskih zalogajčića s onim čime raspolažete za stolom. Uostalom, vi plaćate račun, pa i vi odlučujete što je prihvatljivo. 

Pogledajte i 6 najvećih zabluda o poreklu popularne hrane

Mit 3: Sva azijska hrana treba da se jede sa štapićima. 

Štapići su postojali mnogo pre vilica, pa je uvredljivo azijsku hranu jesti bilo čim osim ovim drvenim pomagalima. 

Pročitajte i:  Umor, pad imuniteta i bol u krstima: Zašto morate hitno da uvedete OVAJ vitamin u ishranu

Istina: Savladavanje ove veštine konzumiranja hrane totalno je u redu, ali imajte na umu da štapići nisu izumljeni da bi se jeli s ravnih površina, već iz oblih posuda. I iz ruke, a ne sa stola. Čak će i najveći kineski tradicionalist upotrebiti vilicu ako mu neko ponudi azijsku hranu na tanjiru.

Mit 4: Dobra tajlandska hrana je ekstra ljuta. 

U tajlandskom restoranu nemojte pokušavati da naručite obrok koji je nežno ili umereno začinjen. Izvorna tajlandska hrana obiluje čilijem i ako ne naručujete vrlo začinjenu hranu uvredićete kuvara i celu tajlandsku kulturu ishrane. 

Istina: Tajlandska hrana je uistinu začinjena, ali pre svega počiva na ravnoteži svih ukusa. Uz svaki vrući curry, bit će vam poslužen neki hladan element koji će izbalansirati ukuse u vašim ustima. 

Pogledajte i Najveće zablude o zdravoj ishrani

Mit 5: Nikad ne dodajte so i biber.

Gastronomski snobovi idu samo u vrhunske restorane u kojima kuvaju vrhunski kuvari koji znaju savršeno da začine svako jelo. Zahtevati izmene u obroku mimo jelovnika, ili naknadno soliti jelo nakon što stigne na sto, ultimativna je uvreda kuvaru. 

Istina: Kuvari nisu čitači misli, i ne znaju koliko soli i bibera preferirate u svome obroku. Oni će dodati onoliko soli i bibera koliko smatraju da je potrebno, ali svaki čovek je individua za sebe. Ako volite slanije – solite po želji. Uostalom, i vrhunski kuvari imaju loš dan i mogu zabrljati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.